TÜVTÜRK’te kredi kartı ile yapılan ödemelerde alınan komisyon, Tüketici Hakem Heyeti tarafından yasalara aykırı bulundu. Bir tüketicinin mücadelesi sonucunda emsal teşkil eden bu karar, tüm tüketiciler için önemli bir hak kazancı sağladı.
Her geçen gün hayatımızda daha fazla yer edinen kredi kartları, kimi zaman beklenmedik sürprizlerle kapımızı çalabiliyor. Özellikle hizmet sektöründe karşımıza çıkan “kredi kartı komisyonu” uygulaması, birçok tüketici için kafa karıştırıcı ve can sıkıcı bir hal alıyor. Ancak son yaşanan bir olay, bu tartışmalı uygulamaya Tüketici Hakem Heyeti nezdinde net bir duruş sergiledi.
Sıradan bir araç muayene günü, Ali Kaya için farklı bir dönüm noktası oldu. 4 Kasım 2025 tarihinde motosikletini Niksar TÜVTÜRK şubesine götüren Kaya, muayene ücretini kredi kartıyla ödemek istediğinde 65,63 TL gibi cüzi görünse de yasal olmayan bir komisyon bedeliyle karşılaştı. Duruma itiraz etse de ücretin zorunlu olarak alınması üzerine Kaya’nın içinde biriken hak arayışı ateşi, onu Tüketici Hakem Heyeti’nin kapısına kadar taşıdı.
Ali Kaya’nın bu haksız uygulamaya karşı gösterdiği dirayet, meyvesini verdi. Başvuruyu titizlikle inceleyen Hakem Heyeti, konuyu 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kredi Kartları Kanunu’nun 17. maddesi ışığında değerlendirdi. İnceleme sonucunda ortaya çıkan tablo oldukça netti:
Heyet, üye işyerlerinin kredi kartı ile yapılan ödemelerde tüketiciden herhangi bir komisyon ya da ek hizmet bedeli talep edemeyeceğinin altını çizdi. Bu kararla birlikte, kredi kartı ödemesi nedeniyle alınan 65,63 TL’lik komisyonun mevzuata aykırı olduğuna oy birliğiyle hükmedildi. Karar gereği, tahsil edilen bu bedelin TÜVTÜRK tarafından Ali Kaya’ya iade edilmesi zorunlu kılındı.
Hukuki zaferin ardından yaşananlar ise, maalesef Türkiye’deki hak arayışı sürecinin acı bir gerçeğini gözler önüne serdi. Ali Kaya, bu süreci şu sözlerle özetledi:
“Muayene ücretini kredi kartı ile ödeyeceğimi söylediğimde komisyon alınacağını belirttiler. Alınmaması gerektiğini ifade etmeme rağmen mecburen ödedim. Hakem Heyeti kararıyla ücretin iade edileceği bildirildi. Ancak TÜVTÜRK genel merkeziyle görüştüğümde, ücretin iade edilmeyeceğini, istersem icraya verebileceğimi söylediler. Ne yazık ki, icra masraflarının bana kalacağı endişesiyle bu yola başvurmadım.”
Kaya’nın bu sözleri, tüketicilerin haklı davalarında bile karşılaşabildikleri ek masraf ve bürokrasi engellerini çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Hakem Heyeti kararı lehte olsa da, uygulamaya dökme sürecinde yaşanan bu tür zorluklar, birçok kişinin hakkını aramaktan vazgeçmesine neden olabiliyor.
Ali Kaya’nın bu mücadelesi ve Tüketici Hakem Heyeti’nin verdiği karar, sadece bireysel bir mağduriyetin giderilmesi anlamına gelmiyor. Bu karar, aynı zamanda benzer durumlarla karşılaşan tüm tüketiciler için bir emsal teşkil ediyor. Artık araç muayenesi gibi hizmetlerde kredi kartıyla ödeme yaparken talep edilen komisyonlara karşı durmak, yasal dayanağı olan bir hak haline geldi. Unutmayın, tüketici haklarınız güvence altındadır ve bu tür haksız uygulamalara karşı ses çıkarmak, hepimizin görevidir.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.