Elektrifikasyon Çalışmaları Türkiye İçin Stratejik Önem Taşıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryollarında yürütülen elektrifikasyon çalışmalarının, Türkiye için ekonomik ve stratejik olarak büyük önem taşıdığını vurguladı. Mevcut hatların elektrikli hale getirilmesi çalışmalarının, ülke genelinde artan yolcu ve yük taşımacılığının karşılanabilmesi, işletmeciliğin daha ekonomik ve çağın gerekliliklerine uygun hale getirilebilmesi için büyük bir adım olduğunu belirtti.
Elektrikli Lokomotiflerin Avantajları
Bakan Uraloğlu, elektrikli lokomotiflerin maliyet açısından da avantajlı olduğunu ifade etti. “1 adet elektrikli lokomotifin çekeri 2 adet dizel lokomotifin çekerine eşit” diyen Uraloğlu, elektrikli lokomotif giderlerinin, dizel lokomotif giderinin yüzde 33’üne tekabül ettiğini belirtti. Ayrıca, elektrikli lokomotiflerin bakım maliyetinin, dizel lokomotiflere kıyasla daha ucuz olduğunu da vurguladı.
Daha Çevreci ve Ekonomik Ulaşım İmkanı
Bakan Uraloğlu, öz kaynaklar ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretilmesi yönündeki çalışmalarla, daha çevreci ve ekonomik bir ulaşım imkanı sağlandığını belirtti. Elektrifikasyon sistemlerinin yaygınlaştırılmasıyla dışa bağımlılığın azaltılmasının hedeflendiğini dile getirdi.
Geleceğe Yönelik Elektrifikasyon Projeleri
Bakan Uraloğlu, son 21 yılda yapılan çalışmalarla elektrikli hat uzunluğunun 2002 yılında 2 bin 122 kilometreden, 2024 yılı Mayıs ayı itibariyle 7 bin 142 kilometreye ulaştığını açıkladı. Ayrıca, mevcut ve devam eden projelerle orta vadede elektrikli hat oranının yüzde 90’a yükseltilmesinin hedeflendiğini belirtti.