Prof. Dr. Taymaz’ın Uyarıları
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz, Marmara Bölgesi’nde büyük bir deprem durumunda yer yer 3 metreye varan tsunami tehlikesi olduğunu vurguladı.
Tsunami Riski ve Türkiye’nin Coğrafi Konumu
Prof. Dr. Taymaz, Türkiye’nin Alp-Himalaya dağ kuşağında yer aldığını belirterek, bu bölgenin tektonik açıdan genç ve deprem üreten bir bölge olduğunu ifade etti. Tsunamilerin volkanik patlamalar veya deniz tabanındaki kaymalar sonucunda oluşabileceğini söyledi.
Marmara Bölgesi’nde Tsunami Riski
Marmara Denizi kıyılarının riskli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Taymaz, 17 Ağustos 1999’daki Marmara Depremi’nde Kavaklı sahilleri ile İzmit Körfezi’nde Hersek Deltası’na kadar tsunami oluştuğunu hatırlattı. Marmara Bölgesi’nin şehirleşmenin, sanayinin ve tarımın yoğun olduğu bir bölge olduğunu belirterek, buralarda en az 3 metreye kadar yükselebilecek tsunamilerin oluşabileceğini söyledi.
Olası Tehditler ve Uyarılar
Prof. Dr. Taymaz, Marmara Bölgesi’nde her 30 yılda bir büyük deprem yaşandığını belirtirken, İstanbul’da 7 büyüklüğünde veya daha büyük bir deprem olma olasılığının çok fazla olduğunu ifade etti. Bu nedenle, tsunami ve deprem risklerinin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.
Depremler ve Tsunami Riskleri
Taymaz, Marmara kıyılarında meydana gelebilecek tsunami etkisinin fay geometrisine, kıyı şeridine olan uzaklığa ve deniz tabanındaki su morfolojisine bağlı olarak değişebileceğini belirtti. Bu nedenle, alınacak önlemlerin bu faktörlere göre şekillendirilmesi gerektiğini söyledi.