Avrupa tüketici dernekleri BEUC, Google, Meta ve TikTok’u sahte finansal reklamları engellemede yetersiz kaldıkları gerekçesiyle AB yetkililerine şikayet etti.
Avrupa tüketici derneklerinin çatı kuruluşu BEUC, teknoloji devleri Google, Meta ve TikTok hakkında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve üye ülkelerin tüketici koruma otoritelerine resmi şikayette bulundu. Şikayet, söz konusu platformların sahte finansal reklamlarla mücadeledeki yetersizliğine odaklanıyor.
BEUC ve bağlı kuruluşları, AB’nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) gerekliliklerine uyulmadığını savunuyor. Platformların, tüketicileri finansal dolandırıcılıklara karşı koruma yükümlülüğünü yerine getiremediği belirtiliyor. Bu durum, tüketicilerin risk altında olmasına neden oluyor.
Kuruluşlar, Aralık 2025 ile Mart 2026 arasında 13 ülkede AB yasalarını ihlal ettiğinden şüphelenilen yaklaşık 900 reklamı yetkililere bildirdi. Ancak bu bildirimlerin yalnızca yüzde 27’si platformlarca kaldırıldı. Bildirimlerin yüzde 52’si ise reddedildi veya yanıtsız bırakıldı.
Raporlar, yüzlerce finansal dolandırıcılık reklamının hala çevrimiçi olarak yayınlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu tür reklamların her ay 200 milyondan fazla Avrupalı tüketiciye ulaştığı tahmin ediliyor.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.