Zip code nedir sorusuna verilebilecek en basit basit cevap, terimin Türkçe karşılığı olan posta kodu olarak değerlendirilebilir. Zip code, özellikle de yabancı web siteleri ya da forumlara kayıt olurken, yabancı sitelerden alışveriş yapmaya çalıştığımız zaman karşımıza çıkıyor. ZIP, Zone Improvement Plan tanımının kısaltılmış halidir. Türkçe karşılığına baktığımızda ‘bölgesel posta kodu olduğunu görmekteyiz. Posta kodu sistemi, günümüz dünyasında 100’den fazla ülke tarafından aktif bir şekilde kullanılmakta olan bir sistemdir. Zip code konusunda yaşanılan en büyük sıkıntılardan birisi, sık sık telefon kodlarıyla karıştırılmasıdır. Örneğin, ülkemizin telefon kodu +90’dır ve bu kodun posta kodu ile herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır. Posta kodları ülke genelinde sabit olan bir koddan oluşmamaktadır, posta kodları ülkelerin bölgelere göre ayrılmıştır.
- Zip Code Kullanımın Amacı Nedir?
- Türkiye’nin Zip Code Kaç?
- Posta Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Zip Code Kullanımın Amacı Nedir?
Zip kodu nedir sorusunun ardından genellikle bu kodun ne işe yaradığı, kodun kullanım amacı gibi sorular geliyor. Zip code kullanımındaki temel amaç posta servislerinin daha düzenli bir şekilde işlemesi ve küresel postalama sistemlerinde yaşanabilecek herhangi bir sıkıntının önüne geçmektir. Ayrıca her ülkenin kendine özgü bir kod sistemi bulunmaktadır. Örneğin yurt dışından gönderilen bir kargo ya da paketin Türkiye sınırları içerisine girdikten sonra herhangi bir karışıklık yaşanmadan, istenilen bölgeye ulaştırılmasında Zip code sisteminin çok büyük bir katkısı bulunmaktadır. Zip code kullanım amacını bir örnek ile açıklamak gerekirse; bir zarf gönderiyorsunuz ve zarfın adres kısmına Türkiye ve 34387 yazdınız. Bu durumda zarfınız İstanbul ilinde bulunan Mecidiyeköy Mahallesi’ne gönderilecektir. Ayrıca sokak / cadde ismi ya da numarası yazmanız, bina ve kapı numarası eklemeniz durumunda postanızın gönderim adresi teorik olarak eksiksiz bir şekilde tamamlanmış demektir.
Türkiye’nin Zip Code Kaç?
Zip code nedir sorusuna verilen posta kodu cevabı aslına baktığımız zaman Türkiye için geçerlidir. Normalde iki kod birbirinden farklı anlamlar taşıyor olsa da Zip Code kavramının Türkiye için karşılığı posta kodudur. Bu sıkça sorulmakta olan sorulardan bir diğeri de Türkiye’nin posta kodu kaç olarak karşımıza çıkıyor. Ülkelerin genel olarak geçerli olan bir posta kodu bulunmamaktadır. Posta kodları; il, ilçe ve zaman zaman mahallelere özgü bir şekilde belirlenmiş kodlardan oluşmaktadır. Yani, tüm Türkiye geneli için geçerli olan bir posta kodundan söz etmek mümkün değildir. Örneğin; İstanbul ilinin Beykoz ilçesi için geçerli olan posta kodu 34800’dür. Beykoz ilçesinin sahip olduğu mahallere göre de 34810, 34815 gibi farklılıklar göstermektedir. Her ilin posta kodunun başlangıcı o ilin plaka kodundan oluşmakta ve devamında ilçe, mahalle bilgileri doğrultusunda farklılıklar göstermektedir.
Posta Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Özellikle de web sitelerinden bir şeyler alırken adres girme aşamasında karşımıza posta kodu alanı çıkmaktadır. Posta kodu, günlük hayatımızda pek ihtiyaç duyduğumuz bir bilgi olmadığı için oturduğumuz yerin posta kodu hakkında herhangi bir fikrimiz olmayabiliyor. Peki, oturduğumuz yerin posta kodunu nasıl öğrenmemiz gerekiyor? İl, ilçe ve mahallelere göre düzenlemekte olan posta kodları hakkında ülkemizde ki yetkili kuruluş PTT’dir. PTT, vatandaşların posta kodu bilgilerine erişebilmelerini kolaylaştırmak adına sorgulama sistemi hizmete sunmuştur. Posta kodunuzu öğrenmek için sisteme giriş yapmanız ardından il, ilçe ve semt bilgilerini doğru bir şekilde girmeniz gerekmektedir. Ardından posta kodu bilgilerinizi net bir şekilde öğrenmeniz mümkündür. Posta kodu sorgulamasında dikkat edilmesi gereken şeylerin başında adres bilgilerinin doğru ve eksiksiz bir şekilde girilmesi gelmektedir. Çünkü yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi posta kodu bilgileri mahallelere göre farklılık göstermektedir.