Yazılım sektörüne meraklı olan bir çok kişi bulunmaktadır. Öğrencilerin öncelikle bu mesleği para için değil sevdikleri için yapmaları gerekmektedir. Yazılım mesleği sabır gerektiren, problem çözmeye odaklanıp çözüm üretmeye yönelik bir meslektir.
Yazılım sektöründe her yazılımcının kendi ilgi alanına göre alanlar bulunmaktadır. Örnek olarak (HTML, CSS, JAVASCRİPT,) web üzerine yazılım dilleri arasında yer alırken, C# gibi yazılım dilleri Programlama dilleri arasında, Unity 3D ise oyun programlama dilleri arasında yer almaktadır.
Yazılım serüvenimize başlarken, “Şu yazılım dili daha kolay ondan başlayayım” demek büyük bir hatadır. Çünkü seçtiğiniz dil ilerleyen zamanlarda sizin ilgi alanınızı kapsamayıp, elde ettiğiniz sonuçları tatmin etmezse büyük bir arayış içerisine yeniden dahil olacaksınızdır. Bu noktada yazılım dillerini öğrenmeye başlarken emin adımlarla ve temkinli gitmek zorundayız.
Öncelikle yazılım içerisinde kendimizi hangi alanda daha uygun görüyorsak belirlememiz gerekmektedir. Örnek olarak Oyun geliştirici olmak istiyorsunuz ve bunun için oyun geliştiricilerin kullandığı dilleri araştırıp öğrenmeniz size bir artı olarak geri dönecektir.
İlerleyen zamanlarda diyelim ki diğer bir programlama dili veya yazılım alanı daha çok ilginizi çekti ve ona yönelmek istiyorsunuz. Bunu yapabilirsiniz. Bir yazılım dili öğrenmeniz 1 hafta kadar küçük bir süreçte olacaktır. Buna karşılık hangisinden daha fazla zevk aldığınızı karşılaştırıp o yazılım dilinde devam edebilirsiniz.
YAZILIM MESLEĞİNDE İLERİ SEVİYE MATEMATİK GEREKLİ Mİ?
Yazılım mesleğinde ve yazılım hayatınızda matematik işinize elbette yarayacaktır. Fakat ileri seviye bir matematik yazılımcı olmak için asla şart değildir. Yazılımda daha çok algoritmik yapılar olacağından dolayı rahatça çözebilir ve yazılımcı olabilirsiniz.
YAZILIMCI NASIL ÖZELLİKLERE SAHİP OLMALI?
Yazılımcı; çalışkan, problem çözme odaklı, sabırlı, empati yapmayı bilen, araştırmacı vb. örnekler verilebilecek özellikleri taşıyan bir birey olmalıdır. Genel olarak yazılım hayatına girişen kişiler, programlama dilinde bir sorun ile karşılaştıkları zaman o hatayı çözmeye çaba sarf etmemekte ve pes edip yazılım serüvenlerinden vazgeçmektedirler.
Unutmayalım ki bir sorun ile karşılaştığımızda o soruna dair çözüm üretmek bizi ilerleyen zamanlarımızda olumlu etkileyecek, araştırma ve çözümleme becerimizi iki katına çıkartacaktır.
Ve en önemlisi bu yazılım serüvenine başlamaktan korkmamamız gerekmektedir. Her insan birer yazılımcı olarak doğmamıştır. Dijitory Kafasına yazılım mesleğini koymuş ve bu mesleği en iyi şekilde yapabilmek için harekete geçmiştir.
YAZILIM EĞİTİMLERİNİ NEREDEN ALMALIYIM?
Yazılım eğitimlerini Youtube, Udemy, Coursera gibi sitelerden alabilirsiniz.
Udemy ile alacağınız eğitimlerde sizlere sertifika verilmektedir. Fakat bu sertifika, işe alımlarda az etki etmektedir. Çünkü Udemy üzerinden bir kurs satın aldığınızda sadece derslerin başına tik koyarak sertifikayı almaya hak kazanabiliyorsunuz. Fakat burada asıl önemli olan şey bu kursu aldıktan sonra kendimizi ne kadar geliştirebildiğimizdir. Zaten işe gireceğiniz zamanlarda size hangi programlama dilinde veya dillerinde uzman olduğunuzu soracaklar ve sizde bir yandan sertifikanızı göstereceksiniz, bir yandan da mülakat içerisinde yazılım problemlerini çözeceksiniz. Kısacası sertifika değil, kendimizi geliştirmemiz daha önemlidir.
Youtube üzerinden eğitimler de kesinlikle alabilirsiniz. Her programlama diline dair eğitim veren bir çok kanal bulunmakta ve kaliteli olanları da var. O platform üzerinden de kendinize bir şeyler katıp daha iyi olmaya devam edebilirsiniz.
YAZILIM DİLLERİNE NASIL ÇALIŞMALIYIM?
Bir yazılım diline çalışırken, eğitimini aldığınız öğretmenin program üzerinde uyguladıklarının aynısını sizin de uygulayarak öğrenmeniz daha yararlı olacaktır. Sadece bu eğitimi uygulamakla kalmayıp, kendi çabalarımızla bir proje üretmeye çalışmamız bizim için daha da yararlı olacaktır. Bunun sayesinde hem bilgilerimiz pekişecektir, hem de proje fikirleri konusunda temel bir deneyim elde edeceğizdir.
Yazılım dilini öğrenen kişilerin çalışma şekilleri birbirinden farklı olabilmektedir. Yazılım diline çalışırken not tutabilir, aldığınız bir kitap üzerinden gidebilir veya bir kursu izleyerek uygulamalı bir şekilde öğrenim görebilirsiniz. Bunun tercihi size kalmıştır. Hangisinde daha verimli bilgi alıp öğrenebiliyorsanız, onu tercih etmeniz en mantıklısı olacaktır.
YAZILIM DİLLERİNİ ÖĞRENİRKEN HANGİ PROGRAMLARI KULLANMALIYIM?
Yazılım dili öğrenirken kullanabileceğiniz programlar mevcuttur. Bunlardan bazıları:
Visual Studio
Visual Studio Code
Notepad++
PyCharm vb. gibi programlar kullanılmaktadır.
Zaten yazılım üzerinde eğitim alacağınız zaman, size eğitim veren kişiler hangi programlara sahip olmanız gerektiğini kursun başında vermektedirler.
BİR YAZILIMCI KENDİ SAĞLIĞINI NASIL KORUYABİLİR?
Sağlığımız her şeyden önemlidir. Bunun için yazılım derslerimize çalışırken zararlı ışınları kıran gözlük kullanmak, numaralı gözlük kullanmak (eğer gözünüz bozuksa) gözünüzü yormaz.
Çok sık oturmamalı 30 dakika da bir kalkıp az da olsa evin içinde gezmeli ve hareket etmemiz gerekmektedir.
Bilgisayar başında otururken oturma pozisyonumuzu dik konuma getirmeli ve omurgamıza gelebilecek zararlardan oldukça kaçınmamız gerekmektedir.
Fazla bilgisayar başında kalacağımızdan dolayı hareketli bir spor hayatımızın olması da bir hayli önem taşımaktadır.
YAZILIM YAPARKEN ŞARKI DİNLEMEK ZARARLI MI?
Yazılım üzerinde bir proje geliştirirken şarkı dinlemek, kodlama yapan kişiyi rahatlatabilir. Ama unutmamamız gereken bir şey vardır ki projelerde tamamen kod satırlarımıza odaklanmamız gerekmektedir. Eğer çok ciddi bir proje üzerinde çalışmıyor ve rahatlamak istiyorsak fazla olmamak şartıyla şarkı dinlenebilir.
Kaynak: https://dijitory.com/