Vergi Yapılandırmasında Taksit Sayısı Kaç?
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanına göre vergi borçları yapılandırılarak 18 taksit şekilde ödenebilecek. Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Katma Değer Vergisi (KDV), idari para cezalarının tümü, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Borçları ve Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları kanun kapsamında yapılandırılabilecek. Eğer vatandaşlar borçlarını peşin ödemek isterlerse büyük bir indirim yapılacak.
Kanun içerisinde yer alan tüm idari para cezaları tabirinin içerisine, trafik, vergi cezaları, nüfus para cezaları, seçim, gecikme faizleri ve gecikme zamları, karayollarından usulsüz bir şekilde geçiş yapılmasının ardından kesilen cezalar gibi birçok farklı ceza yer alıyor.
- Vergi Yapılandırma İçin Başvuru Tarihleri Ne Zaman?
- Yapılandırma Çiftçi ve Orman Köylülerini Kapsıyor mu?
- İnternet Satışları Vergi Yapılandırmasının Dışında mı?
- Kanun Teklifi Başka Hangi Bilgileri Kapsıyor?
- İşsizlik Sigortası Kanunu’na Geçici Madde Ekleniyor
Vergi Yapılandırma İçin Başvuru Tarihleri Ne Zaman?
Öğrenim kredisi borçları ve öğrenim katkı kredisi, haksız alınan destekleme ödemeleri, ecri misiller, kaynak kullanımı destekleme fonu ve taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı da kanun kapsamında yapılandırılabilen borçlar arasında yer alıyor.
Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yer alan madenlerden alınan devlet hakkı, Hazine alacakları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre takip edilen diğer alacaklar için de vergi yapılandırmasını kullanmak mümkün olacak. Gecikme cezaları, Sosyal Güvenlik primi idari cezaları ve faiz zamanları da yapılandırma kapsamında.
Yapılandırmadan faydalanmak isteyen vatandaşların kanunun çıktığı andan itibaren yılsonuna kadar müracaat etmesi gerekli. Müracaatlarda en fazla 18 aylık bir taksit talebinde bulunulacağının da bilinmesi gerekiyor. 18 aya bölünen borcun taksitleri iki ayda 1 ödenecek. İlk taksit tarihine kadar borçlular borcun tamamını kapatmayı tercih ederlerse işleyen faizler tamamen silinecek. İlk taksit ödemeleri ise 2021 tarihinde gerçekleşecek.
Emlak vergisi, il özel idarelerine olan borçlar, İlan ve reklam vergisi, çevre temizlik vergisi, diğer vergi ve harçlar, atık su, içme suyu, yol katılım payları, katı atık ücretleri, muhtelif ücretlerden kaynaklı olan kurum alacakları, zam ve faizleri de yapılandırma kapsamında olacak. TESK, TOBB, Türkiye Barolar Birliği, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri, TÜRMOB da yapılandırma kapsamının içerisine dahil edildi.
Belediyeler, il özel idareleri ve bunların bağlı olduğu kuruluşları ile sermayesinin %50’sinden fazla bu kurumlara ait olan şirketlerin taşınmazlarının kiralama işlemlerinden kaynaklanan alacaklar ve şirketler hakkında yapılan irtifak hakkı yapılandırılabilen borçlar arasında. Kalkınma ajanslarının il özel idareleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, sanayi odaları ve belediyelerden olan alacakları, Türk Standartları Enstitüsü hizmet bedeli de yapılandırma kapsamında bulunuyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından takibi yapılan ve 31 Ağustos tarihinden önce tespitleri gerçekleşen ve yapılanmanın son başvuru tarihine kadar kesinleşenler de yapılandırma imkânını değerlendirebilecek.
Yapılandırma Çiftçi ve Orman Köylülerini Kapsıyor mu?
Belediyelerin tasarrufuna bırakılmış olan irtifak hakkı tesisinden ve taşınmaz kiralamalarından kaynaklanan alacakları da yapılandırma kapsamında işlem görüyor.
Büyükşehir Belediyeleri ve bu belediyelere bağlı olan kuruluşların Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne olan borçları da yapılandırma kapsamında.
Tarım Kredi Kooperatifi’ne borcu bulunan çiftçiler ya da kredi kullanmış olan orman köylüleri bu düzenlemeden faydalanma hakkına sahip.
İnternet Satışları Vergi Yapılandırmasının Dışında mı?
Gelir Vergi Kanunu kapsamında yapılan düzenleme ile birlikte ayrı bir işyeri açmadan ve sanayi tipi ya da seri üretim yapabilen alet, makine kullanmaksızın oturdukları evlerde ürettikleri malları internet ya da benzeri elektronik ortamlar aracılığıyla satışa çıkaranların bu faaliyetleri muaflık kapsamına alınacaktır. Bu muaflıktan yararlanılabilmesi için kişilerin vergiden muaf esnaf belgesi alması gerekir. Türkiye’de Kurulu bankalar üzerinden bir ticari hesabın açılması, bütün hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsisi ve hasılat tutarının belirlenen bedeli aşmaması gerekmektedir.
Kullanılan bankalar, açılan ticari hesaplara aktarılan bedeller üzerinden %4 Gelir Vergisi tevkifatı yapacak ve kanun çerçevesinde insanlar bunları beyan edip ödemekle yükümlü olacaktır. Eğer 1 ya da daha fazla işçi çalıştırılıyorsa bu oran %2’ye çekilecektir.
Mesleki, ticari ya da zirai kazancı sebebiyle gerçek usulde Gelir Vergisi’ne tabi olanlar ile maddede bahsi geçen faaliyetleri gelir ve kurumlar vergisi şartlarına bağlılık gösterecek şekilde gerçekleştirenler bu muafiyetten faydalanamayacaktır.
Cumhurbaşkanı, maddede belirtilen tutarı ve oranları, 2 katına çıkarma ya da yarısına kadar indirme yetkisini 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle kullanabilecektir.
Kanun Teklifi Başka Hangi Bilgileri Kapsıyor?
Çıkarılan bu kanın kapsamında vergi yapılandırmasının dışında da bazı maddeler yer alıyor. Devlet tarafından verilen işsizlik maaşından faydalananların, işten ayrılmalarını takip ede 90 günlük süre zarfında işe girmeleri ve ardından 12 ay boyunca kesintisiz olarak çalışmaları durumunda, işsizlik maaşı aldıkları süre için hesaplanacak olan uzun vadeli sigorta primleri İşsizlik Sigorta Fonu üzerinden karşılanacak.
Genç, kadın ve mesleki yeterlilik belgesi sahiplerini işe alması halinde işverenlere sağlanan prim desteğinin bir önceki yıl için hesaplanan ortalama değere ilave olarak işe alınan işçiler için 12 ay, bu kişilerin genç, kadın ya da engelli olması durumunda 18 ay süreyle işverenlere sunulan prim teşvikinin ve ilave olarak istihdam sağlayan işverene Gelir vergisi Stopaj Teşviki ve Damga Vergisi desteği uygulamasının 31 Aralık 2023’e kadar uzatılması Cumhurbaşkanı’nın yetkisi dâhilinde olacaktır.
Yeni tip korona virüsünün olumsuz etkileri sebebiyle Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasının yürürlük tarihi 1 Ocak 2021’den 31 Aralık 2023 tarihine eklenecek. Cumhurbaşkanı, kısa çalışma ödeneği uygulamasının süresine 30 Haziran 2021’e uzatma yetkisine sahip olacak.
Cumhurbaşkanı, kısa çalışma ödeneğinden faydalanan sigortalının normal çalışma sürelerine geri dönüş yapmaları durumunda işverenlere ödenen ve İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanan prim desteği süresini de 30 Haziran 2021’e kadar uzatabilecek.
İşsizlik Sigortası Kanunu’na Geçici Madde Ekleniyor
İşsizlerin yeniden işe alınması ile SGK’ye bildirilmeden çalışanların da işe alınabilmesi için iş ya da hizmet sözleşmesi 1 Ocak 2019 ila 17 Nisan 2020 aralığında sona erenlerle SGK’ye bildirmeden çalışanların en son çalıştıkları işyerine başvurmaları, işverenler tarafından da fiilen çalıştırılmaları durumunda, işverenlere her ay kuruma ödemeleri gereken tüm primlerden kesilmek üzere günlük 44,15 TL destek verilecektir.
Başvuruda bulunanlar arasından işveren tarafından işe alınıp, ücretsiz izne ayrılan işçiler için 39,24 TL, bu kapsamın içerisinde yer almasına rağmen başvurusun kabul edilmediğini bildiren kişiler için söz konusu şartlar dâhilinde hane başına her gün için 34,34 TL destek sağlanacak.
Sunduğu hizmetleri SGK’ye bildirilmeden çalıştırıldığı işverenler tarafından kabul edilen işçiler, bu şekilde çalıştırıldıkları döneme ücret ve ücrete bağlı hakları hariç olacak şekilde diğer haklarından feragat etmiş sayılacaktır. Ayrıca bu şekilde çalıştırıldıkları döneme ait mevzuat kapsamında daha öncesinden yararlanmış oldukları sosyal yardım ve diğer haklar hakkında herhangi bir borç çıkmayacak.
Cumhurbaşkanı, söz konusu olan destek ve nakdi destek bedellerini, maddelerin yürürlüğe girdiği tarihten sonra, karar verilecek olan asgari ücret artış oranında arttırmaya yetkili olacak.