Küresel İklim Değişikliği ve Van Gölü:
Küresel iklim değişikliğinden etkilenen Van Gölü‘ndeki su seviyesinin düşmesi, eski yerleşim alanlarını gün yüzüne çıkardı. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü, 1700 metre rakımda ve 3,712 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Su seviyesinin azalmasıyla, bölgedeki eski yerleşim kalıntıları belirgin hale geldi. Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, bu yapılar hakkında uzmanların tarih araştırmaları yapması gerektiğini belirtti.
Mikrobiyalitlerin Ortaya Çıkışı:
Su seviyesindeki düşüş devam ederken, daha önce dünyanın en büyük mikrobiyalitlerinin de su yüzeyine çıktığı gözlemlendi. Son olarak, Bitlis‘in Tatvan ile Ahlat ilçeleri arasında yer alan Adabağ köyü yakınlarında ortaya çıkan eski yerleşim kalıntıları dron ile görüntülendi.
Uzmanların İncelemeleri Gerekiyor:
Elmastaş, “Su seviyesinin düşmesiyle mikrobiyalitler ve eski yerleşim kalıntıları gün yüzüne çıkıyor. Bu alanlar üzerinde ciddi araştırmalar yapılması gerekiyor. Uzmanların bu yerlerde incelemeler yapması önemli; çünkü bu kalıntılar göl seviyesinin geçmişte daha yüksek olduğunu gösteriyor. Tatvan‘dan Ahlat‘a ve Adilcevaz‘a kadar olan kıyılarda bazı kalıntıları çıplak gözle görebiliyoruz” dedi.
Tarihi Zenginlikler ve Koruma:
Adilcevaz Yukarı Deniz Derneği Başkanı Cumali Birol ise bölgenin tarihi zenginliklerine dikkat çekerek, “Van Gölü Havzası’nın kıyılarında yaşam izlerine rastlıyoruz. Bu bölgede birçok medeniyetin yaşadığını gösteren kalıntılar var. 2007 yılında bu alanla ilgili daha önce paylaşımlar yapmıştık, şimdi ise kalıntılar daha görünür hale geldi. Bu değerleri korumamız ve araştırılması için bilim insanlarını bölgeye davet etmemiz gerekiyor” diye konuştu.