Ulusal Siber Güvenlik Projeleri Türkiye’ye Önemli Katkılar Sağlıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lübnan’da yaşanan çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması olaylarının ardından, dünya genelinde siber tehditlerin tekrar gündeme geldiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin çalışmalarının stratejik önem taşıdığını vurgulayarak, elektronik haberleşme altyapısı ve kritik altyapıları siber tehditlere karşı koruyan, teknolojik tedbirlerle siber olaylara hızlı müdahale imkanları geliştiren Avcı, Azad, Kasırga ve Atmaca projelerinin ulusal siber güvenliğe önemli katkılar sağladığını açıkladı.
BTK’nin Çabaları Türkiye’nin Siber Güvenlik Pozisyonunu Güçlendiriyor
Bakan Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) kuruluşundan bu yana siber güvenlik çalışmalarını hızlandırdığını belirtti. Bu çalışmaların, kritik altyapıların güvenliğini sağlamayı, ulusal savunma kabiliyetini artırmayı ve dijital ekonominin büyümesine katkı sağlamayı hedeflediğini ifade etti.
USOM, Türkiye’nin Siber Kaleleri Arasında Yer Alıyor
Bakan Uraloğlu, USOM bünyesinde bulunan 2 bin 300’e yakın Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) ve 7 bin 859 uzman personel ile Türkiye’nin siber güvenlik alanında oluşabilecek zafiyetlerin önüne geçildiğini söyledi. Ayrıca, 400 ulusal siber olaylara müdahale merkezi personelinin anlık olarak 17 milyon IP adresini taradığını belirtti.
Yerli ve Milli Projelerle Siber Güvenlikte Önemli Adımlar Atılıyor
Bakan Uraloğlu, zararlı içerikleri engellemek amacıyla yerli ve milli projeler geliştirildiğini vurgulayarak, Avcı, Azad, Kasırga ve Atmaca projelerinin ulusal siber güvenliğe büyük katkı sağladığını ifade etti. Bu projelerin yanı sıra siber güvenlik alanında uzmanların yetiştirilmesine yönelik Fetih Projesi kapsamında uygulamalı siber güvenlik eğitim laboratuvarı oluşturulduğunu belirtti.