Oruç Reis Araştırma Gemisi İstanbul Boğazı’ndan Geçerek Somali’ye Yola Çıktı
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan “Somali Kara ve Açık Deniz Blokları Alanında Mutabakat Zaptı” çerçevesinde görev yapacak Oruç Reis Araştırma Gemisi, İstanbul Boğazı’ndan geçerek Somali’ye doğru yola çıktı. Bu önemli an, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleşen bir uğurlama töreniyle taçlandırıldı.
Ekonomik Kalkınma ve Refah İçin Önemli Bir Adım
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Oruç Reis Gemisi’nin Somali yolculuğuna ilişkin yaptığı paylaşımda, “Somali açıklarındaki sismik araştırma faaliyetlerimizden Allah’ın izniyle müjdeli haberler alacağımıza inanıyorum” ifadelerine yer verdi. Gemide yapılan çalışmalar sonrasında Somali’nin ekonomik kalkınma, refah ve huzur açısından yeni bir döneme gireceği öngörülüyor.
Oruç Reis’in Özellikleri ve Görevi
Oruç Reis, Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği bir gemidir. 87 metre uzunluğa, 23 metre genişliğe ve 34 metre yüksekliğe sahiptir. Gemide 4×2.520 kW dizel elektrik makina gücü bulunmaktadır ve petrol ile doğal gaz arama faaliyetlerinde sismik araştırma yapabilmektedir. Somali açıklarında yapacağı sismik çalışmalarla, bölgede petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri gerçekleştirecek olan Oruç Reis’in, yaklaşık 7 ay sürecek bir görevi olacak.
Oruç Reis, Türkiye ve Somali arasında imzalanan mutabakat zaptı doğrultusunda Somali açıklarında belirlenen 3 ruhsat sahasında sismik faaliyetler yürütecek ve toplanan veriler doğrultusunda petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına başlanacak. Gemide görev süresi boyunca Türk donanmasına ait fırkateynler ve destek gemileri de refakat edecek.