Türkiye’nin Öncülüğünde Düzenlenen Panelde Öne Çıkanlar:
Türkiye, Sierra Leone ve Surinam’ın işbirliği ve diğer ortakların katkılarıyla düzenlenen panel, “Zehirli Maddeler, Sıfır Atık, Kadınlar ve İnsan Hakları” konularını ele aldı. Panel, BM Cenevre Ofisi’nde devam eden İnsan Hakları Konseyi’nin 57’nci Oturumu kapsamında gerçekleştirildi.
Etkinlikte Neler Konuşuldu?
Panelde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın liderliğinde 2017’de başlatılan Sıfır Atık Hareketi’nin felsefesi ve somut sonuçları ele alındı. Ayrıca iklim değişikliği, çevresel kriz, kirlilik ve atıkların kadınların hayatında yarattığı sorunlar tartışıldı.
Katılımcılar Kimlerdi?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın video mesaj gönderdiği programa, Türkiye’nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Burak Akçapar, Sierra Leone’nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Lansana Gberie, Cenevre Çevre Ağı Koordinatörü Diana Duarte Rizzoli ve birçok BM kuruluşundan panelistler katıldı.
Kadınların Karşılaştığı Sorunlar Nelerdir?
Bakan Göktaş’ın vurguladığı gibi, çevre kirliliği en çok kadınları ve çocukları etkiliyor. İklim değişikliği ve çevre kirliliği, kadınların üreme sağlığını tehdit ederken, çevre sorunları tarım gibi kadınların ağırlıklı olarak çalıştığı sektörlerde eşitsizlikleri artırıyor. Göktaş, çevre kirliliği ve zararlı atık sorununun toplumsal adalet ve eşitlik üzerinde ekstra yük oluşturduğunu belirtti.
Bakan Göktaş, Türkiye’nin çevre kirliliği ve iklim değişikliğiyle mücadelede kararlı adımlar attığını ve Sıfır Atık projesi ile çevresel sürdürülebilirliğe odaklandığını vurguladı. Kadın haklarının önceliklendirilmesinin önemine değinen Göktaş, Türkiye’nin kadın güçlenmesi konusunda önemli adımlar attığını ifade etti.