Küresel Büyüme ve İş Gücü Piyasaları
Küresel büyüme görünümünde sınırlı bir iyileşme varken, iş gücü piyasalarındaki sıkılık devam ediyor. Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarıyla ağırlıklandırılan küresel büyüme endeksi 2024’te artacak.
Önemli Risk Faktörleri
Jeopolitik gelişmeler ve enflasyonda kalıcı düşüş sağlamak amacıyla sürdürülen sıkı para politikaları küresel ekonomi açısından risk oluşturuyor. Gelişmekte olan ülkelerde faiz indirimleri sürerken, bazı gelişmiş ülkeler faiz indirimlerine başladı.
Türk Lirası Kredi ve Mevduat Faizleri
Türk lirası kredi büyümesi yavaşlarken, YP kredi büyümesi geriledi. Likidite gelişmeleri ve Dövizden Dönüşümlü KKM hesaplarından Türk lirası mevduata geçen hesaplarda faizlerde belirgin bir düşüş yaşandı.
Parasal Sıkılaştırma ve Krediler
Parasal sıkılaştırmanın etkisiyle Türk lirası kredi büyümesi yavaşladı. Bireysel kredilerde artış gözlendi. Kur etkisinden arındırılmış YP ticari kredilerdeki büyüme oranı düştü.
Uluslararası Rezervler ve Kredi Risk Primleri
TCMB’nin brüt uluslararası rezervleri artarken, Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi de hafifçe yükseldi.
Yurt İçi Talep ve İmalat Sanayi
Yurt içi talep ve imalat sanayindeki faaliyetlerde bir yavaşlama gözlenirken, geleceğe yönelik istihdam beklentilerinde düşüş yaşandı.
Enflasyon ve Beklentiler
Enflasyonun yüksek seyrini koruduğu, enflasyon beklentilerinde düşüş yaşandığı belirtildi. Öncü göstergeler enflasyonun yavaşlayacağına işaret etti.
Para Politikası ve İzlenecek Yol
TCMB, politika faizini sabit tutarak enflasyon risklerine karşı ihtiyatlı duruşunu sürdüreceğini ve sıkı para politikası uygulayacağını vurguladı. Kredi ve mevduat piyasalarında olası gelişmeler karşısında ilave makro ihtiyati adımlar atılacağı belirtildi.