- Tahsilat Makbuzu Nasıl Kesilir?
- Tahsilat Makbuzu Hangi Durumlarda Kesilmez?
- Tahsilat Makbuzu Kesiminde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
- Tahsilat Makbuzu Hangi Durumlarda Kesilir?
Tahsilat makbuzu örneği, özellikle iş yeri sahipleri tarafından kullanılmakta olan bir belgedir. Yaptığı işlemler sonucunda para çıkışı gerçekleşen kişiler, tahsilat makbuzu edinmek durumunda kalırlar. Tahsilat makbuzunun kullanılmasının çeşitli yolları bulunmaktadır. Bunlar avans işlemi üzerinden yapılan işlemler ve cari hesap üzerinden yapılan işlemler olarak bilinmektedir. Alındı makbuzu olarak da bilinen tahsilat makbuzu, çeşitli kırtasiyelerden çıktı yoluyla alınabilmektedir. Tahsilat makbuzu kullanımının diğer bir yolu ise Excel programı ile olmaktadır. Fakat Excel dosyalarındaki kullanım kağıttaki kadar kolay olmamaktadır. Tahsilat makbuzu olarak kullanılacak Excel programında firmanın kaşesi ve gerekli bilgilerin bulundurulması gerekmektedir. Yine Excel programıyla eksiksiz bilgilerle tahsilat makbuzu kullanmanın da herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.
Tahsilat Makbuzu Nasıl Kesilir?
Tahsilat makbuzu, müşterilere satılmış olan herhangi bir hizmet için karşı tarafa tahsilatı yaptığınızı bildiren bir belgedir. Ödemesi alınan paraya karşılık hazırlanan tahsilat makbuzu, bir nevi kanıt konumundadır. Tahsilat makbuzu gerektiren durumlarda orijinal olan çıktı müşteride kalmaktadır. Bir kopyası ise satıcı da kalmalıdır. Ödeme yapıldığına dair çıkarılan tahsilat makbuzu belgesinde yer alması gereken bilgiler ise şu şekildedir;
- Makbuzun düzenlendiği tarih
- Makbuzu çıkartan kişinin adı, soyadı ya da ünvanı
- Ödemeyi gerçekleştiren müşterinin adı soyadı vb. bilgileri
- Toplamda yatırılan para miktarı (Bu işlem hem rakam hem de yazı ile yazılarak gerçekleştirilmektedir.)
- Tahsilat makbuzunda çek kullanılması durumunda hangi bankaya ait olduğu ve çek numarası bilgileri
- Ödemeyi gerçekleştiren ve tahsilat makbuzunu hazırlayan kişilerin, yazıların doğruluğunu kabul ettiğine dair attıkları imza
Bunların dışında Excel programından ya da çıktı olarak alınan tahsilat makbuzlarında mutlaka yer alması gereken bazı unsurlar vardır. Bunlar şu şekildedir;
- Adres Bilgileri
- Firma Logosu
Tahsilat Makbuzu Hangi Durumlarda Kesilmez?
Tahsilat makbuzunun bazı durumlarda kesilmesine gerek kalmamaktadır. Bu durumlar ise kısaca şu şekildedir;
Ödemeler kredi kartı ile gerçekleştirildiğinde
Alışveriş yazar kasadan fiş ile tamamlandığında
Banka aracılıyla yapılan havale ve EFT durumlarında tahsilat makbuzu alınmasına gerek kalmamaktadır. Çünkü satış fişi, kredi kartı ve banka dekontu aynı işlevi görmektedir.
Tahsilat Makbuzu Kesiminde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Tahsilat makbuzu, iki taraf arasında ödeme gerçekleştirildiği gün içerisinde mutlaka kesilmelidir. Nitekim, tahsilat makbuzunda işlemin yapıldığı tarih gibi bilgilerin girilmesi zorunludur. Bu alanlara olduğundan farklı tarihler yazılması dolandırıcılık suçuna girebilmektedir. Resmi belgelerle işlem yapıldığından tahsilat makbuzunun aynı gün içerisinde kesilmesi önem arz etmektedir. Aynı zamanda tahsilat makbuzu üzerinde yer alan tarihler işçilerin muhasebe işlerini de etkilemektedir. Tarihlerin erken ya da geç yazılması durumunda devlete ödenen vergilerde yanlış hesaplama söz konusu olabilmektedir. Bu da kayıtlara suç olarak geçmektedir. Suç olarak kayda geçen bu işlem sayesinde devlet tarafından büyük yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Tahsilat Makbuzu Hangi Durumlarda Kesilir?
Tahsilat makbuzu, sağlanan bir hizmet karşılığında tahsilat yapıldığı zaman kesilmesi gereken resmi bir belgedir. Tahsilat belgesinin resmi olmasından ötürü kesildiği tarih önem arz etmektedir. Tahsilat kağıdına farklı tarih girmek muhasebede değişiklik yaratacağı gibi devletin vergi sistemini de etkilemektedir. Vergi sistemini etkilemesi neticesinde dolandırıcılığa girmekte ve kişiler yüksek miktarda para cezası ile karşı karşıya kalabilmektedir.
Ayrıca kanunlara göre gün içerisinde bir firma ya da kişi ile yapılan 7.000 TL üzeri tahsilatlarda, tahsilat makbuzu kesmek gerekmemektedir. Bu işlemin banka gibi finans kuruluşları üzerinden gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yine işlemlerin yazar kasa, banka, kredi kartı ile sağlandığı durumlarda tahsilat makbuzu gerekmez. Diğer durumlarda tahsilat makbuzu örneği ile işlemlerini halledebilirsiniz.