Stent işlemi genellikle balon tedavisi sırasında koroner arter hastalıklarında hastaya uygulanır. Kardiyolojik tedavi süreçlerinde geçmiş yıllarda uygulanan balon tedavisi başarılı olabiliyorken ve yüz güldürebiliyorken bu işlem sonrasında hastalarda belli bir zaman sonra açılan damarın yeniden tıkandığı görülmüştür. Bundan dolayı da stent sistemi geliştirilmiştir. Stent sistemi ilk olarak 1986 senesinde uygulanmış ve o günlerden günümüze Kardiyolojik tedavi süreçlerinde başarılı şekilde uygulanmaktadır.
Stent denilen damara uygulanan aparat tam anlamıyla kişinin damarlarını açarak kalp krizi yaşamasını önleyebiliyor. Stentlerin takılması işlemi kişinin ciddi sağlık sorunları ve ölümcül sonuçlarla karşılaşmamasını sağlıyor. Stent işlemi, hastanın damarına balon şişirilmesi yöntemiyle uygulanıyor. balon şişirilme aşamasında hastanın tıkalı olan damarı genişliyor ve tıkanıklık giderilmiş oluyor. Bu esnada stent damara yerleştirilerek damarın açık şekilde kalmasını sağlıyor.
Bu işlemin ardından hastaya kan sulandırıcı bir ilaç ve ilaca ek olarak düzenli aspirin kullanılması öneriliyor. Aspirin kullanımı kişinin damarlarında takılı olan stentin olası pıhtı oluşu sonrasında tıkanmasını önlüyor. Düzenli alınan kan sulandırıcı ilaçlarla stente artık ilk günlerde olduğu gibi pıhtı oluşumu olmuyor ve stentte tıkanıklık oluşmuyor. Stent neden takılır gibi sorular sıklıkla sağlık platformlarında araştırılmakta olduğundan dolayı bu soruya bu şekilde cevap vermiş olalım.
Stent Uygulaması Ve Stentlerin Daralması En Fazla Kimlerde Oluşur?
Stent damarların açılmasını ve genişlemesini sağlayan bir cihazdır. Stent daralması gibi durumlar şu kişilerde daha sık görülmektedir:
- Şeker hastalığını yaşayan ve bu şekilde genetik öyküsü bulunan hastalar
- Daha öncesinde de stent darlığı oluşmuş olan kişiler
- Damarlarında olan darlığın 20 mm den fazla olması ve damar çapının da 2,5 mm den daha küçük olması
- Stente oluşan darlığın damarın iki birleşim noktasında olması sonucu
Bu gibi durumların sonucunda kişinin stentinde bir daralma ve tıkanıklık durumu oluşabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için alanında iyi bir kardiyologla görüşülmeli ve düzenli olarak fiziki muayene olunmalıdır. Tüm Kardiyolojik rahatsızlıklar için Şükrüakyüz.com sitesiyle kolaylıkla iletişime geçebilirsiniz.
İlaç Kaplı Stent Nedir, Avantajları Nelerdir?
Stent takılan hasta kaç yıl yaşar bu sorular daha sık stent takılmış hastaların merak edip araştırma yaptıkları konular arasında yer alır. Burada önemli olan hastanın stent uygulamasından sonra dikkat etmesi gereken kriterleri ne kadar uyguladığıdır. Zira kişi ne kadar fazla beslenme düzenine ve hekimin öngörmüş olduğu ilaçları düzenli olarak kullanmaya özen gösterirse sağlıklı bir yaşam süreci olabilir. Bu arada hasta yaşam düzenine mutlaka yürüyüşü eklemelidir.
İlaçlı stent adı verilen stent ise stentlerin olası bir tıkanma durumuyla karşılaşmaması adına geliştirilen faydalı bir tekniktir. Bu stentler yağlı olarak düşünülebilir lakin ilacın etkisinden görünümü öyledir. https://www.sukruakyuz.com/kalp-hastaligi-tedavisi/damar-tedavileri/stent/ sitesinden bu işlemlerin detaylarını rahatlıkla öğrenebilirsiniz.