6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve on bir ilimizi etkileyen depremler sigortanın önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Bir deprem ülkesinde yaşadığımızı ve sigortasız kalma lüksümüzün olmadığını hatırlatan Sigortalı Toplum Derneği Başkanı Selcen Gür konuya ilişkin şunları söyledi:
‘En büyük 1000 sanayi kuruluşunun 150 sinin faaliyet gösterdiği, 50’den fazla OSB’nin yer aldığı bölgede 30’dan fazla fabrika yıkıldı, yüzlerce tesiste hasarlar meydana geldi. Çok sayıda çalışanın vefat ettiği bölgede sanayiyi yeniden ayağa kaldırmak yıllar sürecek planlı bir çalışma gerektiriyor.’
Depremin 80 milyar doların üzerinde ekonomik kayba neden olduğunun altını çizen Selcen Gür bu kaybın sadece 5 milyar dolarının sigortalı olduğuna dikkat çekti. Özellikle sanayii tesislerinde ve üretim işletmelerinde sigortanın önemini vurgulayan Gür bu konuda en yetkin kişilerin sigorta brokerleri olduğuna değindi.
Sigorta brokerlerinin müşterileri temsil ettiğini, müşteri adına hareket ederek sigorta şirketlerinden teklif topladığını ve hasar süreçlerini yönettiğini belirten Gür ‘Bu süreçte sigorta brokerleri her zamankinden daha da önemli bir rol üstlenmektedir.
Ciddi bir uzmanlık ve tecrübe gerektiren kurumsal sigortacılık sigorta brokerlerinin alanıdır. Bazı acente komiteleri, sigorta brokerlerini kendi çatıları altına almak gibi son derece yanlış ve talihsiz önerilerde bulunmaktadır. Sigorta brokerlerinin başka bir çatı altına girmesi düşünülemeyeceği gibi, tam aksine, sigorta brokerleri en kısa zamanda daha da güçlü bir yapıya kavuşmalı, bir an önce birlik vasfını elde etmelidir. Sigorta şirketini temsil eden acente ile müşteriyi temsil eden broker aynı çatı altında olamaz.’ dedi.