- İş göremezlik raporu parası ne zaman yatar?
- Sgk Rapor Parası Nedir?
- İş Göremezlik Rapor Parası Ne Zaman Yatar?
Herhangi bir işyerinde sigortalı bir şekilde çalışan vatandaş, herhangi bir problemden dolayı işe gelemez ise çalışmış olduğu kurum, maaşından belli bir oranda kesinti yapmak zorundadır. Bu kesintiyi Sosyal Güvenlik Kurumu karşılayacaktır. Sigortalı çalışan vatandaş çalışamaz duruma gelir ise eğer bu kesilen ücreti almak amacıyla sosyal güvenlik kurumuna yani SGK’ya iş göremezlik raporu ile beraber başvurması gerekecektir. Sigortalı bir şekilde herhangi bir işyerinde faaliyet göstermekte olan vatandaş SGK‘dan almış olduğu raporu sigorta kurumu aracılığı ile yetki verilen hekime giderek iş göremez raporu almaya hak kazanacaktır.
İş göremezlik raporu parası ne zaman yatar?
Bu konu ile ilgili bütün merak edilenleri ilgililer için bu makalede hazırladık.
Sgk Rapor Parası Nedir?
İş göremezlik ödeneği olarak da isimlendirilen rapor parası almak amacıyla çeşitli şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar aşağıda tek tek sıralanmıştır.
- İşyerinde aktif bir şekilde faaliyet gösteren sigortalı vatandaş iş kazası, meslek hastalığı gibi durumlar ile karşılaştığında iş göremezlik ödeneğini almaya hak kazanacaktır.
- Bir başka koşul ise SGK aracılığı ile yetki verilmiş olan hekim ya da sağlık kurullarından sağlık raporu müracaatında bulunması gerekecektir.
- İş göremezlik raporu almak isteyen vatandaşların, özellikle de prim borcunun bulunmaması gerekir ve yatarak tedavi görmeleri sebebiyle de geçici iş göremezlik uğramaları gerekecektir.
- Sigortalı bir şekilde çalışan vatandaşların, hastalık sebebiyle geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeleri amacıyla iş göremezlik durumunun başlamış olduğu tarihten itibaren ya da önceki bir sene içerisinde en az 90 gün yani 3 aylık bir kısa vadeli sigorta priminin bildirilmiş yani ödenmiş olması gerekir
İş Göremezlik Rapor Parası Ne Zaman Yatar?
İş hastalığı, iş kazası ya da analık gibi durumlardan dolayı iş göremezlik raporu almaya hak kazanan vatandaşlar işveren kişinin raporu sosyal güvenlik kurumuna ibraz etmesinin üzerinden en geç 15 günün geçmesi ile beraber SGK tarafından çalışanların hesaplarına bu para yatırılmalıdır. Bu ücretin hesaba yatırıldıktan sonraki 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir.