Şapkalı harf yazımında Word programı kolaylıklar sunmaktadır. Şapkalı harf yazımında kısa yollar olabileceği gibi Word dosyasının içinde yer alan bazı bölümlerden de rahatlıkla yapma imkanına sahipsiniz. Bunun için iki yol vardır. Birisi klavye üzerinde şapkalı harf yazmak, diğer ise Word dosyasının ayarlarından elde edebileceğiniz şapkalı harflerdir. Şimdi şapkalı yazacağımız harflerin nerelerde kullanıldığına ve nasıl yazabileceğinizden bahsedelim.
Şapkalı A Harfi Nasıl Yazılır ve Kullanımı
İki şekilde yazılabilir. Birincisi klavye kısa yoludur. Bunun için klavyenizdeki 3 tuş yoluyla yapıyorsunuz. Önce shift tuşuna basıyorsunuz ve aynı anda 3 harfine basıyorsunuz. Daha sonra elinizi kaldırdıktan sonra a harfinin üzerine basmanız yeterlidir. Böylelikle şapkalı â harfini yazmış olursunuz.
Word dosyasından yapmak isteyenler için simge ekleme yoluyla yapmalıdır. Word dosyasını açtıktan sonra ekle kısmından en sağda bulunan simgeye tıklayarak çeşitli seçenekler göreceksiniz. Daha sonra normal metin seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Orada birçok harfin şapkalı yazımına veya birçok harfin farklı yazımına şahit olabilirsiniz. Dolayısıyla bulduğunuz şapkalı a harfini ekleyerek yazınıza devam edebilirsiniz.
Örnek kelimeler: âlem, hâlâ, hilâl, kâr, yâr gibi kelimeler için kullanabilirsiniz.
Diğer Şapkalı Harfler (ê, û, ô, î) Nasıl Yazılır
Kullanım alanı en sık olan a harfidir. Ancak bunun yanında diğer kullanım sıklığı olan harf i harfidir. Diğerleri bu harfler kadar sık kullanılmasa da öğrenilmesi gereklidir. Shift ile birlikte 3 sayısına aynı anda bastıktan sonra istediğiniz sesli harfe basarak şapkalı harf elde edebilirsiniz ya da Word dosyasında simge bölümünü kullanabilirsiniz.
Şapkalı Harflerin Kullanım Alanları Nelerdir
Şapkalı harflerin kullanım alanları merak edilen konulardandır. Türkçede şapkalı harflerin kullanımı bulunmakla birlikte farklı dillerde de kullanılmaktadır. Neden şapkalı harfleri kullanmalıyız ve kullanım alanları nelerdir, bunlardan bahsetmek faydalı olacaktır. Şapkalı harflerin kullanımının önemi Türkçeyi doğru kullanmak içindir. Peki hangi kriterlere göre şapkalı harfleri yazmalıyız bunlara açıklık getirelim.
- Yazılışları aynı olan ancak okunuşları ayrı olan kelimeleri ayırt etmek için kullanılır. Bu kelimelerde okunuşlar uzun olmaktadır. Örneğin, adem kelimesi iki anlam taşır. Birinci anlamı yokluktur. Bu anlamda şapkasız yazılır: Adem. Diğer anlamı insandır. Bu kelimenin yazımı ise şapkalı olmalıdır; âdem.
- Dilimize Arapça ve Farsçadan geçen bazı kelimeler vardır. Bu kelime ve eklerle birlikte bazı özel adlardan sonra gelen g ve k harflerinden sonra gelen a ve u harfleri şapkalı yazılmalıdır. Örneğin dergâh, hikâye, kâfir, sükûn, sükût gibi kelimelerde şapkalı harfler kullanılır.
- İ harfinin bazı kullanım alanları belirtme durum eki ve iyelik ekiyle karıştırılabilir. Bunun için de şapkalı i kullanıyoruz. Örnek verecek olursak, (Türk) askeri ile askerî (okul) kelimelerinin ayırt edilmesinde kullanılır. Başka bir örnek; (Profil) resmi ve resmî (evrak).
- Türkçede ince söylenen L harflerinden sonra gelen eklerde de aynı durum söz konusudur. Örneğin Elâzığ, Nalân, Halûk, Hilâl gibi kelimeler ince L harfinden sonra geldiği için şapkalı yazılmalıdır.
Görüldüğü gibi şapkalı harf kullanımı yazı dilinde çok önemli olan bir husustur. Bu yazım kurallarına dikkat ederseniz, yazacağınız metnin imla kurallarına uygun bir hale getirmiş olursunuz.
Şapkalı Harflerin Kullanımıyla İlgili Örnek Cümleler
- Uzun yıllardır süren ekonomik darlık, şirketimizi iflâsın eşiğine getirdi.
- Davanız, adlî makamlarca yeniden incelenmeye başlanacak.
- Bîçare adam elinde avucundaki her şeyi kaybetmişti.
- Âlem bütün derdi benmişim meğer. (Alem kelimesi burada dünya anlamında kullanılmıştır.)
- Bu kış yine lâpa lâpa kar yağdı.
En İyi Saç Tıraş Makinesi Tavsiyeleri
İMEİ Nedir? İMEİ Kodu Nasıl Bulunur?
En İyi Tablet Markaları Hangileri? 2021 En İyi Tablet Markaları
Pc Performans Testi Nedir, Nasıl Yapılır
Captcha Ne Demek? Ne İşe Yarar?
En İyi Modem Çeşitleri ve Markaları Nelerdir?
Whatsapp Arşivleri Nerede Saklanır? Whatsapp arşivi ne demek?
Adobe Flash Player Nedir, Neden Adobe Flash Player Hatasını Alırız