Ciddi sağlık sorunlarını meydana getirebilen fazla kilolar, önlem alınmadığı zaman obeziteye kadar uzanabilmektedir. Dünyada hızla artan obezite oranları incelendiğinde, bu sorunun genç yaşlarda başlayıp orta yaşlarda hızlandığını göstermektedir. Bu nedenle kişiler beslenme alışkanlıklarını değiştirmeli, mümkün olduğunca egzersiz yapmalıdır. Profesyoneller tarafından önerilen diyet listeleri birkaç günde vazgeçilerek terk edilmemelidir. Peki sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlayacak diyet önerileri hangileridir?
- 1. Atkins Diyeti
- 2. Akdeniz Diyeti
- 3. Alkali Diyet
- 4. Dukan Diyeti
- 5. The Zone Diyeti
1. Atkins Diyeti
Bu zayıflama programında protein bazlı besinler tüketilir. Karbonhidrat alımı sınırlı hale getirilirken, şeker ve tahıl içeren besinlerin üstü çizilir. Bu beslenmeyle yağ yakımının artması beklenmektedir. Günde 3 öğünlük bir programla diyete başlamak mümkündür.
Kırmızı ve beyaz et, süt ürünleri, ceviz vb. çerezler, enginar vb. sebzeler programın ana yiyecekleridir. Beslenme kurallarına uyulduğu sürece haftalık periyotlarla kilo verildiği görülecektir. İlk haftadaki kilo kaybı beklentisi 2 kilogramdır. Sonraki haftalarda 1 kg verilmesi gerekir. Eğer kısa sürede çok fazla kilo kaybı yaşanırsa diyetin düzgün uygulanmadığı kanısına varılabilir. Belirli bir hedefe ulaştıktan sonra Atkins diyeti sona erdirilmelidir.
2. Akdeniz Diyeti
Sağlıklı kilo vermenin yolları konusunda arayışta olan kişilerin en sevdiği diyet programlarından olan Akdeniz diyeti, beslenme alışkanlıklarının kolaylıkla değiştirilebileceği çok zor olmayan bir diyettir.
İsminden anlaşılacağı üzere bu programın besinleri Akdeniz kökenli gıdalardan oluşmaktadır. Besin değeri yüksek yiyeceklerden oluştuğu için sağlıklı beslenmenin keyfine varılabiliyor. Kilo kaybı diğer diyetlere göre daha hızlı gerçekleşebiliyor. Zeytinyağı, yağsız peynir, light zeytin, roka vb. yapraklı sebzeler, şeker oranı düşük meyveler, kuruyemişler, bakliyatlar ve balık etleri Akdeniz diyetinde ne yenir sorusuna cevap oluşturuyor. Kırmızı et ve yumurta gibi ürünlerin tüketimi tamamen kısılmazken, az miktarlarda yenmesine izin verilebiliyor. Şekerli meyveler ve tatlılar ise kesinlikle yasak. Düzenli uygulandığında zayıflama etkisini çabuk gösterecektir. Ayrıca kalp krizi ve kanser gibi tehlikelere karşı önlem alan bir diyet metodudur.
3. Alkali Diyet
Asidik içecekler tüketiyorsanız düzenli beslenme metotlarını uygulamanız pek bir anlam ifade etmeyecektir. Çünkü asidik içecekler, vücudun asit ve baz dengesini bozar ve kilo alımını kolaylaştırır. Şeker oranlarının yüksek olması nedeniyle sağlıklı beslenmeye ket vurur. Alkali diyet bu noktada devreye giriyor.
En hızlı kilo verdiren diyet programlarından biri olan alkali diyette su tüketimi önemli yer kaplıyor. Günde en az üç litre su tüketmek gerekirken suyun içine zerdeçal, karbonat ve tarçın eklenebiliyor. Böylece vücudun ph dengesi sağlanmış olacaktır. Yiyecek tüketiminde ise asidik meyve ve sebzeler kesinlikle yasaklı. Salatalık ve çeşitli yeşillikler, avokado, badem veya soya sütü, ceviz ve fındık, balık eti, zeytinyağlı sebze yemekleri bu diyetin olmazsa olmazları arasındadır. 4 haftalık bir süreyle uygulandığında gözle görülür bir şekilde zayıflamaya başladığınızı görebilirsiniz.
4. Dukan Diyeti
Hızlı zayıflamak isteyenlerin tercihi olan bu program birçok yönüyle Atkins diyetine benzemektedir. Protein yüklemesi yapılarak karbonhidrat tüketimi en aza indirilir. Yağı çekilmiş sığır ve dana etleri, karaciğer ve böbrek, yağsız süt ürünleri, ıspanak benzeri yeşil yapraklılar, lahana ve karnabahar çeşitleri Dukan diyetinde tüketilmesi tavsiye edilen gıdalardır. Diyetin temel amacı vücut metabolizmasının şaşırtılmasıdır. Buna atak evresi adı verilir. Sonraki evrelerde metabolizmanın hızlandırılması aşaması başlayacaktır.
5. The Zone Diyeti
Büyük oranda Akdeniz diyetine benzeyen The Zone diyetinde besin dağılım oranları şartlandırılır. Buna göre besinler %30 protein, %30 yağ, %40 karbonhidrat özellikleri gıdalardan alınmalıdır. Kolay zayıflatan diyetler arasında yer alır. Yağ yakımını hızlandırır, vücudu daha dinç hale getirir. Kuzu ve dana etleri, süt ürünleri, deniz ürünleri protein ihtiyacını karşılar. Tekli doymamış yağ alımında avokado, susam yağı, zeytinyağı, kuruyemişler tercih edilmelidir. Gerekli karbonhidrat ise ahududu, portakal, mantar, fasulye, biber, domates gibi meyve ve sebzelerden alınabilir. Yulaf ezmesine yönelmekte bir zarar bulunmaz.
Sağlıklı Diyet Listesiyle Zayıflama Yöntemleri
Odaklanma Gücünü Arttıran Besinler Hangileridir?
Evde yapılabilecek egzersizler
Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?