Merkez Bankası’nın Açıkladığı Verilere Göre Reel Kesim Güven Endeksi Geriledi
Merkez Bankası, Temmuz 2024’e ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini kamuoyuyla paylaştı. İmalat sektöründe faaliyet gösteren 1778 iş yerinin katılımıyla gerçekleştirilen İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, 2024 yılı temmuz ayında reel kesimin güveninde azalma yaşandığı belirlendi.
Reel Kesim Güven Endeksi Geriledi
Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 98,7 seviyesine gerilerken, mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ise bir önceki aya göre 2,5 puan azalarak 100,3 seviyesinde gerçekleşti. Sanayi sektöründeki genel gidişata ilişkin değerlendirmelerde, bir önceki aya kıyasla daha kötümser bir tablo ortaya çıktı.
Üretim ve Siparişlerde Azalma
Son üç aya yönelik değerlendirmelere göre, iç piyasa sipariş miktarında azalış beklentisinin yükseldiği belirtildi. Üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenlerin oranının azalış bildirenler lehine döndüğü görüldü. Bu durum, üretim hacminde ve ihracat sipariş miktarlarında bir zayıflama beklentisine işaret etmektedir.
Gelecek Üç Ay İçin Beklentiler
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış beklentisinin arttığı, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarındaki artış beklentilerinin zayıfladığı ifade edildi. Sabit sermaye yatırım harcaması ve istihdam artış beklentilerinin de zayıflama eğiliminde olduğu belirtildi.
Maliyet ve Satış Fiyatları
Ortalama birim maliyetlerdeki artış beklentilerinin zayıflarken, gelecek üç ayda satış fiyatlarının artacağı yönündeki beklentilerin güçlendiği vurgulandı. Yıllık ÜFE beklentisinin ise bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak yüzde 51,8 seviyesinde gerçekleştiği bildirildi.
Üretimi Kısıtlayan Faktörler
Ankete katılan işyerlerinin yüzde 55,7’si üretimlerini kısıtlayan bir faktör bulunmadığını dile getirirken, yüzde 13,8’inin talep yetersizliğinin en önemli kısıtlama faktörü olduğunu belirttiği belirtildi. İşgücü yetersizliği, mali imkansızlıklar ve hammadde-ekipman yetersizliğinin diğer önemli kısıtlama faktörleri arasında yer aldığı açıklandı.