Herhangi bir işyerinde faal bir şekilde faaliyet göstermekte olan işçi, herhangi bir sebepten dolayı işe gelemez ise çalışmış olduğu kurum, ücretinden belli bir miktarda kesinti yapar. Bu kesintiyi sosyal güvenlik kurumunun ödemesi gerekiyor. Çalışan kişi, çalışamaz duruma gelecek ise eğer ya da gelmiş ise bu kesilen ücreti almak amacıyla sosyal güvenlik kurumuna yani SGK’ya iş göremez raporu ile başvurması gerekir.
- SGK Rapor Parası
- Rapor Parası Ne Kadardır?
Sigortalı çalışan kişi, SGK’dan almış olduğu raporu aldıktan sonra doktora giderek iş göremez raporu almaya hak kazanacaktır. İş göremezlik raporu parası ne zaman yatar? Bu konuyla ilgili merak edilen konuların tamamı ve çok daha fazlası bu makalede meraklıları ya da ilgilileri için derlendi. Hadi bakalım hep birlikte makalemizi okuyalım ve iş göremezlik raporu ile ilgili bütün bilgileri öğrenelim.
SGK Rapor Parası
İş göremezlik ödeneği olarak da nitelendirilen rapor parası almak amacıyla çeşitli şartların yerine getirilmesi gerekir Bu şartlar aşağıda tek tek sıralanmıştır;
- Herhangi bir işyerinde aktif bir şekilde faaliyet göstermekte olan çalışan meslek hastalığı iş kazası ya da analık hallerinden herhangi birinin olması gerekir.
- Diğer bir koşul ise Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile yetki verilmiş olan hekime da sağlık kurullarından sağlık raporu müracaat işlemlerin yerine getirilmesi gerekiyor.
- İş göremezlik raporu almak isteyen vatandaşın prim borçlarının bulunmaması ve yatarak tedavi görmeleri sebebiyle geçici iş göremezlik durumuna uğramaları gerekir.
Yukarıda bahsi geçen şartlar yerine getirildiğinde iş göremezlik raporu alınabilir. İş göremezlik raporu alan vatandaşın, raporu aldıktan sonra işverene vermesi gerekecektir. İşveren, bu raporu aldıktan sonra 5 gün içerisinde e-rapor sistemine girmelidir. SGK çalışanları, raporu incelemeye aldıktan sonra gerekli koşullar sağlanıyor ise eğer onay verilecektir. Rapor, onaylandıktan sonra PTT’ye ödeme talimatı gönderilir, işçiye SMS şeklinde bilgi verilir.
Rapor Parası Ne Kadardır?
SGK rapor parası 2019 senesinde alınabilecek en düşük meblağ rapor parası ayakta tedavi olan vatandaşlar açısından 56. 84 TL, yatarak tedavi görmekte olan vatandaşlar için ise 42.63 TL olarak belirlenmişti. 2020 senesinde ise belirlenmiş olan rapor parası ayakta tedavi olanlar açısından günlük en az 65. 40 TL, yatarak tedavi gören hastalar açısından ise en düşük 49.05 TL olarak belirlenmiştir.