Plastik ambalajların insan sağlığını tehdit eden çok fazla zararları vardır. Bu zararlar görünmese de insan vücudunda yer ediyorlar ve toplanarak bir hastalık neticesinde size savaş açıyorlar. Sadece insan sağlığı değil doğal yaşamında yok olmasına neden olabiliyor. Örneğin bir plastik pet şişeyi ormana alalelâde bir yere bırakıp gittiğiniz zaman toprakta erimesi belki torununuzun torunu olana kadar mümkün olmuyor. Üstelik direk güneş ışınına maruz kalıyorsa ormanda yangın çıkmasına neden olabiliyorsunuz. Siz belki de TV den canlılar öldü ah vah ederken, aslında orayı kendinizin yaktığından habersizsiniz.
Mutfaktaki Plastik Tehlikesi
Saklama kapları, sefer tasları, tapırlar mutfağımızda ne kadar da çok varlar. Halbuki bunlar yerine cam ve porselen kullanmak gibi bir alternatif yolumuzda varken. Özellikle plastik ambalaj dediğimiz birine ikramlık götürürken kullandığımız kaplar. Bunlara sıcak yiyecek koyulduğunda kimyasal maddeyle yapılan plastikte yumuşuyor ve o kimyasal yemeğimize karışıyor. Bu yemek yendiğinde beyinde geri dönülemez hastalıklara neden oluyor. Bu hastalıklardan bazıları; otizm, obsesif kompulsif bozukluk, sinir sisteminde yıpranma, aklın donması gibi rahatsızlıklardır. Peki her plastik zararlı mıdır? Burada biraz bu konuya değinebiliriz. En önemlisi kimyasal madde içeren bu ambalajlardan aldığınız maddeler bedeninizden çıkmaz ve bir süre sonra kanserle karşı karşıya kalırsınız.
Hangi Plastikler Zararlı
Hemen hemen her evde olan plastikler dolabınızda durduğu zaman bile zararlı hale gelebiliyorlar. Ancak bunların bazıları bakanlık onayı almış sağlıklı plastiklerdir. Bu plastikler diğerlerine göre daha kalın ve arkasında bardak ve çatal baskısı olan plastiklerdir. Bunlar sağlığı tehdit etmeyecek derecede plastik ürünlerdir. Ancak yinede tercihiniz cam olmalıdır. Bunun yanında en zararlı olabilecekler ucuz ve ince yapıda olanlardır. Bunlar ucuz olduğu için daha çok tercih edilse de hasta olduğunuzda o ucuzluğun ödemediğiniz kısmını hastaneye ödemek zorunda kalıyorsunuz. Özellikle ikramlıklar koyulması için yapılan ambalaj plastikler sin derece ince ve ısıya dayanıksızdır. Bazı plastiklerde kalın ve pahalılardır. Ancak arkasında bakanlık onaylı baskı bulunmaz.