Eyesoft Firması Tarafından Geliştirilen Yenilikçi Teknoloji
‘ODTÜ Teknokent’te TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen teknoloji, çocukların göz hareketlerini yapay zeka ile analiz ederek okuma güçlüğü olarak tanımlanan disleksi tanısına erken evrede karar vermeye olanak sağlıyor. Projenin Ar-Ge Direktörü, Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, göz hareketleri takip teknolojisiyle insanların nereye, ne kadar baktığı, neyi düşündüğü ve bununla ilgili bilişsel süreçleri analiz eden değişik çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Disleksi Tanılama Sistemi
Çağıltay, geçmişte özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler için gözle oynanan rehabilitasyon oyunları ve tekerlekli sandalye gibi çalışmalar yaptıklarını hatırlattı. Son çalışmalarında ise aynı yöntemle ODTÜ Teknokent’te disleksi tanılama sistemi geliştirdiklerini ve büyük öğrenci gruplarıyla test ettiklerini belirterek, herkesin kullanabileceği bir ürün haline getirdiklerini bildirdi.
Erken Müdahale ve Tanı Süreci
Çağıltay, yapılan araştırmalara göre Avrupa’da disleksi tanısı alan çocuk oranının yüzde 10, Türkiye’de ise binde 1’in altında olduğunu ve uzman sayısının azlığına dikkat çekti. Disleksi tanısı konulmamış çocukların eğitim süreçlerinde yaşadığı zorluklara erken müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayarak, geliştirdikleri disleksi tanılama sisteminin çocukların okumaları sırasında yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmalarıyla göz hareketlerini değerlendirerek hızlı geri dönüş sağladığını ifade etti.
Yaygınlaştırma Hedefi
Eyesoft Genel Müdürü Sevilay İmre ise göz izleme teknolojileriyle elde ettikleri verilerin disleksi tanısında önemli olduğunu belirterek, disleksi tanılama sistemini Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi. İmre, sistemin disleksi oranlarına göre çocukların eğitim ve rehabilitasyon süreçlerine yönelik ipuçları sağladığını ve normal zeka düzeyindeki bireylerde dahi doğru tanı konulabileceğini vurguladı.