Meydana gelen yıpranmalar nedeniyle zihinsel açıdan sorunlar ortaya çıkabilir. Depresyon, konsantrasyon eksikliği gibi hastalıklar toplumda sık rastlanan bozukluklardır. Bunların tedavisinde iki yol önemli rol oynayacaktır: Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz.
Günlük spor hareketleriyle vücut dinç tutulmaya başlandıktan sonra beslenme alışkanlıkları değiştirilerek beyni güçlendirmek mümkündür. Özellikle bazı besinlerin tüketimiyle konsantrasyon eksikliği önlenebilmekte, sosyal yaşamda daha atik olunabilmektedir. Peki, odaklanmayı güçlendiren besinler hangileridir?
Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
1. Güçlü Bir Kahvaltı
Kahvaltı alışkanlığını kaybetmiş insanlar güne kahve tüketimiyle başlar. Evet, kafein bir tür uyarıcı olabilir. Üzerinizdeki uyku sersemliğini çabucak atabilirsiniz. Ancak ilk öğünü tercih etmeyerek bu yola başvurmanın birçok tehlikesi görülebilir. Bu yüzden kahvaltı öğünü es geçilmemelidir. Yumurta, yağsız süt ve peynir, light zeytin, domates, biber, salatalık tüketimi kahvaltıda mutlaka sağlanmalıdır. Az miktarda kuruyemiş tercih edilerek kemik ve beyin gelişimi için ekstra bir besin kaynağı almış olacaksınız.
2. Kuruyemişler
Vitamin ve mineral çeşitliliği bakımından kuruyemişlerin faydaları saymakla bitmez. Günün her anında tüketilebilmeleri sayesinde pratik beslenmenin önünü açarlar. Ani açlıkları kısa sürede keserler. Ancak en büyük etkileri beyne karşıdır. Hafızayı güçlendirici vitaminler içerdiklerinden çabuk öğrenme metotlarında fayda sağlarlar. Beynin ihtiyacı olan yağların büyük kısmı kuruyemişlerde mevcuttur. Beynin beslenmesi sayesinde konsantrasyon en üst seviyeye çekilebilir. Badem, fındık, fıstık, ceviz, kaju tüketilmesi önerilen gıdalar arasındadır.
3. Bitter Çikolata ve Tropikal Meyveler
Ruh halimizin bir anda bozulduğu, modumuzun hızlıca düştüğü zaman dilimleri bulunur. Bu zamanlarda harekete geçirmemiz gereken hormonumuz serotonindir. İsimlendirmesi “mutluluk hormonu” olarak yapılan serotonin, eksikliği durumunda depresiflik ve yorgunluk meydana getirir. Bu hormonun üretimini hızlandırmak için bitter çikolata tüketilebilir. Birçok araştırmada bitter çikolatanın mutluluk hormonunu harekete geçirdiği tespit edilmiştir. Beyin fonksiyonlarındaki sinirleri uyarıcı rolü sayesinde ruh halini değiştirmek mümkündür. Ayrıca Hindistan cevizi, ananas ve avokado gibi tropikal meyvelerin içinde serotonin üretici mineraller bulunmaktadır. Bu gıdalar odaklanmayı sağlayan besinler içindedir.
4. Yaban Mersini
Yaban mersini meyvesinin en bilinen faydası idrar yollarını temizlemesi ve kan şekerini düzenlemesidir. Ayrıca kalp sağlığına karşı olumlu etkileri vardır. Ancak göz ardı edilmemesi gereken bir özelliği daha bulunur: Beyin hücrelerini yenilemesi.
Yaban mersininin içinde A, B, C vitaminlerinin yanı sıra bakır, fosfor, magnezyum ve antioksidan bulunur. Tam anlamıyla bir besin deposudur. Beyindeki sinir hücrelerinin yenilenme hızını arttırır. Konsantrasyon problemi yaşayan kişilerin odaklanmasını güçlendirir. Hafızayı güçlendiren gıdalar arasındadır. Beyin gelişimine etkisi büyük olduğu için ceviz ile birlikte tüketilmesi sıkça önerilir. Birçok diyet programında bu meyvenin yazılı olduğu görülebilir.
5. Omega-3
Sağlıklı beslenme listeleri arasında sürekli gördüğümüz Omega-3, içerdiği doymamış yağlar sayesinde vücudun ihtiyacı olan temel beslenmeyi sağlamaktadır. Araştırmalara göre Omega-3 tüketimi daha yüksek olan toplumların IQ seviyelerinde büyük farklar gözlemlenmektedir. Dolayısıyla Omega-3’ün zekâ gelişimiyle doğrudan bir ilişkisi bulunmaktadır. Birçok kişi balık yağı haplarını tercih etse de bu takviyeyi balığın kendisinden almak daha faydalı olacaktır. Somon, sardalya, uskumru, ton balığı gibi balıklarda yüksek oranda bulunur. Chia ve kenevir tohumunda yeterli miktarda yer alır. Omega-3 faydaları arasında şunlar bulunur:
- Beyin gelişimini sağlayan hücrelerin üretim sürecini hızlandırır.
- Gebelik ve emzirme döneminde annenin tüketmesi durumunda, bebeğin zekası ve göz sağlığı gelişir.
- Alzheimer hastalığı riskini azaltır, hafızayı güçlendirir.
- Odaklanma problemini ortadan kaldırır.
- Anksiyete ataklarını azaltır.
- Astım hastalığına iyi gelir.