Çinli Bilim İnsanları Mars Atmosferini Yosunla Solunabilir Hale Getirebilir
NASA ve Elon Musk’ın SpaceX’i önümüzdeki 20 yıl içinde Mars’a insan gönderme hedefi, atmosferi solunabilir hale getirmenin zorluğuyla karşı karşıya. Ancak Çinli bilim insanları, Tibet ve Antarktika’da bulunan bozkır vida yosunu adlı bitki türünün Mars’ın zengin karbondioksit atmosferini solunabilir oksijene dönüştürebileceğini belirtiyor.
Yosun, Mars Yüzeyindeki Koşullara Dayanıklı ve ‘Yok Edilemez’
Syntrichia caninervis olarak da bilinen yosun türü, Mars’ın tipik koşulları olan dondurucu soğuklara ve ölümcül radyasyon ışınlarına bile dayanabildiği laboratuvar deneyleriyle kanıtlandı. Uzmanlara göre bu yosun türü, tardigradlardan bile daha dayanıklı olarak nitelendiriliyor.
Mars’ta Solunabilir Bir Atmosfer Yaratma Potansiyeli
Çin Bilimler Akademisi’nden uzmanlar, S. caninervis bitkisinin Mars’taki karbondioksiti oksijene dönüştürerek solunabilir bir atmosfer oluşturmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. Ancak bu bitki türü yenilebilir değil ve çok az besin değeri sağlıyor.
Yosunun Dayanıklılığı ve Mars’ta Büyüme Potansiyeli
Yosunun aşırı çevre koşullarına olan direnci nedeniyle araştırmacılar, bitkinin sınırlarını test etmek için laboratuvar deneyleri gerçekleştiriyor. Yapılan testlerde yosunun, Mars yüzeyindeki şiddetli koşullara bile dayanabildiği ve radyasyona maruz kaldığında bile hayatta kalabildiği gözlemlendi.
Çalışma, The Innovation dergisinde yayımlandı.