Lityum İyonlarının Hızını Artıran Yeni Malzeme Lityum, antimon ve az miktarda skandiyumdan oluşan bu yenilikçi malzeme, lityum iyonlarının diğer alternatiflere göre %30 daha hızlı hareket etmesini sağlıyor. Kristal Yapıda Boşlukların Etkisi Profesör Thomas F. Fässler liderliğindeki ekip, malzemenin yapısında lityum atomlarının bir kısmını skandiyum atomlarıyla değiştirerek kristal kafeste “boşluklar” oluşturdu. Bu sayede lityum iyonları daha…
Lityum, antimon ve az miktarda skandiyumdan oluşan bu yenilikçi malzeme, lityum iyonlarının diğer alternatiflere göre %30 daha hızlı hareket etmesini sağlıyor.
Profesör Thomas F. Fässler liderliğindeki ekip, malzemenin yapısında lityum atomlarının bir kısmını skandiyum atomlarıyla değiştirerek kristal kafeste “boşluklar” oluşturdu. Bu sayede lityum iyonları daha kolay geçebiliyor ve iletkenlikte rekor seviyelere ulaşılıyor.
Katı hal bataryalarının sunduğu yüksek enerji yoğunluğu ve yangın riskini azaltma potansiyeli, bu yeni malzemenin enerji depolama teknolojilerinde devrim yaratabileceğini gösteriyor.
Yeni malzemenin iletkenliği o kadar yüksek ki, ölçüm sonuçlarının doğrulanması için özel önlemler alındı. Üniversite bünyesindeki Teknik Elektrokimya Kürsüsü ile iş birliği yapılarak ölçüm yöntemleri uyarlandı.
Bu keşfin sadece lityum-antimon kombinasyonuyla sınırlı olmadığı belirtiliyor. Malzemenin ısıl kararlılığa sahip olduğu ve geleneksel yöntemlerle üretilebildiği ifade edilirken, ticari kullanıma geçmeden önce daha fazla test yapılması gerektiği vurgulanıyor. Gelişmenin geniş bir yelpazedeki malzemelerde iletkenliği artırabileceği düşünülüyor.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.