Birçok kişi “koşer” terimini duyduğunda, bunun bir hahamın yemekten önce yiyecekleri kutsaması anlamına geldiğini düşünür. Ancak durum hiç de böyle değildir. İbranice bir kelime olan ve “uygun veya doğru” anlamına gelen koşer yani “kosher”, Yahudi yasalarının diyet gerekliliklerini karşılayan bir yiyeceği ifade eder. Ancak yiyeceğin koşer yasalarına uygun olabilmesi için koşer sertifikasına sahip üretim tesislerinde üretilmesi gerekir. Bu da içeriklerin, ekipmanların, depolama tesislerinin ve hatta ürünlerin taşınma şeklinin bile koşer gerekliliklerini karşılaması gerektiği anlamına gelir. Endüstriyel tesisiniz için koşer sertifikası almayı düşünüyor ve koşer üretim gerekliliklerini merak ediyorsanız, hatırlamanız gereken bazı ayrıntılar bulunmaktadır. İbranice “koşer” kelimesi Yahudi beslenme yasasıyla ilgili olarak uygun veya doğru anlamına gelmektedir. Koşer gıdaların yenmesine izin verilir ve başka gıda maddelerinin üretiminde bileşen olarak kullanılabilir. Temel yasalar İncil kökenlidir. Binlerce yıl boyunca Rabbinik âlimler bu yasaları yorumlamış ve çağdaş durumlara uygulamışlardır. Buna ek olarak, Rabbinik organlar koşer yasalarının bütünlüğünü korumak için koruyucu yasalar çıkarmıştır.
Kosher yasaları detaylı ve kapsamlıdır. Bazı temeller hakkında bilgi ve pratik uygulamalar hakkında fikir edinmek için yararlanabilirsiniz. Koşer yasalarının karmaşık yapısı göz önüne alındığında, bir sorun ortaya çıktığında bir Hahama danışılmalıdır. Koşer’e uyulmasının manevi sağlığa bir faydası olduğu gibi, aynı zamanda amaç ve gerekçesi Tevrat’ta ifade edildiği gibi İlahi iradeye uymaktır. Çok uzun zaman önce, gıda ürünlerinin çoğu aile mutfağında ya da yerel topluluktaki küçük bir fabrika veya dükkânda üretilirdi. Ürünün güvenilir bir şekilde koşer olup olmadığını tespit etmek nispeten kolaydı. Haham denetimi gerekiyorsa, bu herkes tarafından tanınan cemaatin Hahamı tarafından gerçekleştirilirdi. Günümüzde sanayileşme, kıtalararası nakliye ve seri üretim, yediğimiz gıdaların çoğunun evimizden yüzlerce veya binlerce km uzakta bulunan endüstriyel ortamlarda ticari olarak işlendiği, pişirildiği, konserve edildiği veya kutulandığı bir durum yaratmıştır. Bu durumu daha da karmaşık hale getiren şey ise, bir ürünün koşer statüsünü içerik beyanında verilen bilgilere dayanarak değerlendirmenin çeşitli nedenlerle genellikle mümkün olmamasıdır.
İlk olarak, ürün koşer malzemelerden yapılmış olabilir, ancak koşer olmayan ekipmanlarda işlenmiş olabilir. İkincisi, tava astarları ve ayırıcı olarak kullanılan yağlar gibi bazı işleme yardımcılarının listelenmesini zorunlu tutmamaktadır. Yasal olarak içerik olarak sınıflandırılmasa da, bu maddeler yine de ürünü koşer’e aykırı hale getirebilir. Üçüncü olarak, birçok bileşen, menşe kaynağına bağlı olarak koşer’e uygun olmayabilir. Örneğin gliserin ve emülgatörler, bitkisel ya da hayvansal yağlardan yapılır. Son olarak, birçok içerik maddesi yalnızca genel terimlerle listelenmekte, asıl ürünü oluşturan birçok karmaşık bileşenin dökümü verilmemektedir. Örneğin, bir çikolata ürünü 50 farklı bileşen içerebilir. Ancak içerik beyanı bu bileşenlerin tamamını “aromalar” olarak listeleyecektir. Bir kişi gıda üretimi konusunda uzman değilse, ortalama bir tüketici kosher sertifikası statüsü hakkında bir değerlendirme yapamaz. Bu nedenle yalnızca güvenilir bir kuruluşun onayına sahip olan ürünleri satın almak önemlidir.
Kaynak : https://kosherturkiye.com.tr/kosher-nedir
İletişim Bilgilerimiz
Telefon: +90 545 434 7001
E-Posta: [email protected]