Kanser Vakalarında Artış Devam Ediyor
Dünya genelinde ve Türkiye’de kanser vakaları her geçen yıl artıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 2050 yılına kadar 35 milyondan fazla yeni kanser vakası bekleniyor. Bu durum, dikkat çekici bir şekilde kanserin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Ulusal Kanser Kontrol Programı
Sağlık Bakanlığı tarafından 2008 yılından bu yana yürütülen Ulusal Kanser Kontrol Programı, kayıt, önleme, tarama ve tedavi çalışmalarını içeriyor. Bu program kapsamında binlerce kişi ücretsiz olarak kanser taramalarından faydalanabiliyor.
Kanser Taramaları 390 Merkezde Yapılıyor
2023 yılı itibarıyla Türkiye genelinde 390 merkezde kanser taramaları devam ediyor. Bu merkezler arasında mobil araçlarla kırsal bölgelere hizmet verenler de bulunuyor. 2023’te 7,7 milyon kişiye kanser taraması yapıldı.
Kanser Taramaları Hangi Yaş Gruplarına Yapılıyor?
Meme kanseri taraması 40-69 yaş arası kadınlara, serviks kanseri taraması 30-65 yaş arası tüm kadınlara, kolorektal kanser taraması ise 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere uygulanıyor.
Tarama programı kapsamında meme kanseri için yılda bir kez klinik meme muayenesi ve 2 yılda bir mamografi çekimi yapılırken, serviks kanseri için 5 yılda bir HPV-DNA testi uygulanıyor. Kolorektal kanser taramasında ise 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi yapılıyor ve 10 yılda bir kolonoskopi öneriliyor.
Bu taramaların düzenli olarak yapılması, kanser hastalığının erken evrede teşhis edilmesine ve başarılı tedavi süreçlerine olanak tanıyor. Kanserle mücadelede taramaların önemi büyük.