- Minimal İnvaziv Nedir?
- Açık Veya Kapalı Ameliyat Neye Göre Karar Verilir?
Bunlar; açık ve kapalı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Açık ameliyat olan kişiye göre kapalı yani minimal invaziv uygulanan hasta daha çabuk iyileşmektedir.
Açık ameliyat sırasında hastanın göğsünün ortası ikiye kesilir ve kaburgaları açarak kalbe veya damara müdahale gerçekleştirilir. Fakat kapalı olarak adlandırılan ameliyatta ise hastanın göğsünün altına ufak bir kesik atılarak damara veya kalbe ulaşım sağlanır ve bu şekilde müdahale edilir. Hastalığın tedavisi her iki ameliyat sonunda aynı şekilde yapılmaktadır.
Minimal İnvaziv Nedir?
Genel olarak halk arasında bilinen kalp ameliyatlarının aksine göğüs ortadan ikiye ayrılmadan yapılan, küçük kesikler ile ameliyatın yapılmasına denir. Minimal İnvaziv şeklinde ameliyat olan hastanın göğüs bütünlüğü korunur ve eğer damar tıkanık ise bypass gerçekleştirilir. Yine aynı şekilde kalp kapakçığı değişikliği söz konusu ise kalp çalışırken yapmak gerekir ve bunu kapalı ameliyat (Minimal İnvaziv) ile gerçekleştirirler. Her bir hastalığın tedavisi ayrıdır. Eğer damar tıkanıklığı söz konusu ise koltuk altından yedi santimlik ufak bir kesik açılarak damara müdahale edilir. Kalp kapağı değişiminde de koltuk altından küçük bir kesik açılarak ameliyat gerçekleştirilir.
Kesik olmadan da kalbe ve damara müdahale etmek mümkündür. Bunun için hastanın kasığından katater ile girilerek kalbe gereken ameliyat uygulanmaktadır. Sadece koltuk altından değil aynı zamanda meme altından, memenin dış tarafından da küçük kesikler açılarak bypass ve kalp ameliyatları robotik cerrahi ile gerçekleştirilebilmektedir.
Açık Veya Kapalı Ameliyat Neye Göre Karar Verilir?
Kalp ve damar hastalıkları uzmanları tarafından incelenen hastaya gerekli analizler, testler ve tetkikler yapılmaktadır. Bunun sonucunda hasta için en uygun olan yöntem uzman doktorlar tarafından belirlenmektedir. Hastanın uygunluk durumuna göre açık veya kapalı ameliyat gerçekleştirilmektedir. Minimal invaziv için bazı uygun olmayan durumlar vardır. Bunlar;
- İleri seviye akciğer rahatsızlığı olan hastalar.
- Daha önce iki kez kalp veya damar ameliyatı gerçekleşmiş olan hastalar.
- Birden fazla damara yani üçlü koroner bypass olmuş hastalar.
Kalp Krizi Hakkında Bilgiler Kalp Krizi Nedenleri Ve Yaşananlar
Kalp Krizi Geçirme Belirtileri Nelerdir? Kalp Krizi Durumunda Ne Yapılır?
Açık Kalp Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?
Göğüs Büyütücü Krem Nedir? Göğüs Büyütücü Kremler İşe Yarıyor Mu?