Alibeyköy, Kazandere ve Pabuçdere Barajlarındaki Durum Kritik
İSKİ verilerine göre, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın doluluk oranı yüzde 30,18’e geriledi. Alibeyköy ile Trakya’dan su sağlanan Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan Kazandere, Pabuçdere ve Istrancalar barajlarında doluluk oranı son yılların en düşük seviyesine indi. Alibeyköy, Kazandere ve Pabuçdere barajlarındaki doluluk oranı yüzde 10’un altına geriledi. Kazandere barajının doluluk oranı yüzde 8,56 ile dip seviyesine gerileyerek hayvanların otlamasına neden oldu.
Elmalı Barajı Tek Yüksek Doluluk Oranına Sahip
İstanbul’un barajları arasında doluluk oranı en yüksek baraj Elmalı Barajı oldu. Elmalı Barajı’nda doluluk oranı yüzde 51,93 olarak ölçüldü. Diğer barajlarda ise doluluk oranları şu şekilde; Ömerli yüzde 26,83, Darlık yüzde 32,24, Terkos yüzde 40,67, Alibeyköy yüzde 6,07, Büyükçekmece yüzde 32,46, Sazlıdere yüzde 41,93, Istrancalar yüzde 34,14, Kazandere yüzde 8,27, Pabuçdere yüzde 7,95.
Yağış Miktarı Geçen Yıllara Göre Oldukça Düşük
İSKİ’nin verilerine göre, İstanbul barajlarına bu yıl düşen yağış miktarı oldukça azaldı. 2023 yılında metrekareye 852 kilogram yağış düşen barajlara bu yıl sadece 480 kilogram yağış düştü. Bu rakamın son 10 yılın en düşük yağış miktarı olduğu belirtildi. 2021 yılında ise metrekareye 901,3 kilogram yağış düşmüştü.
Uzmanlar Alarm Veriyor
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, bölgede yaşanan kuraklığın İstanbul barajlarında ciddi düşüşe neden olduğunu belirtti. Doluluk seviyelerinin düşük olmasıyla ilgili olarak alarm verdi. Tecer, su tüketiminde tasarruf yapılması ve suyun geri kazanımı konusunda önlemler alınması gerektiğini vurguladı.