Yaz Aylarında Besin Zehirlenmeleri Artıyor
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne göre yaz aylarında **besin zehirlenmeleri** daha sık görülüyor. Bu dönemde artan hava sıcaklığı, bakteri ve mikroorganizmaların hızla çoğalmasına neden oluyor. Besin zehirlenmeleri, kusma, ishal, mide ağrısı, ateş ve genel halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
Besin Zehirlenmelerini Önlemek İçin Alınacak Önlemler
Besin zehirlenmesini **önlemek** için en önemli adım, gıdaları doğru şekilde hazırlamak ve saklamak. Temizlik, pişmiş besinlerle çiğ besinleri ayrı tutmak, uygun pişirme yöntemlerini kullanmak ve besinleri uygun sıcaklıkta saklamak gerekiyor. Bu önlemlere uyarak besin güvenliğini sağlamak mümkün.
Besin Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Besin **hazırlarken** ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenler arasında taze meyve ve sebzeleri bol suda yıkamak, çiğ ve pişmiş besinleri ayrı hazırlama yüzeylerinde çalışmak, çiğ besinlere dokunduktan sonra elleri yıkamak ve potansiyel riskli besinleri uygun şekilde saklamak bulunuyor.
Öneriler ve Uyarılar
Uzmanlar, besin hazırlama ve saklama konusunda 5 kurala uymayı tavsiye ediyor. Ayrıca potansiyel riskli besinlerin uygun sıcaklıkta pişirilmesi, besinlerin temiz ortamlarda depolanması ve tüketilmemesi gereken süre ve sıcaklıklarda saklanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, dondurulmuş besinlerin doğru şekilde çözüldüğünden emin olunması da önemli bir nokta.