Hamileliğin en yaygın ve en iyi bilinen belirtileri, adetlerin gecikmesi, mide bulantısı, göğüs ağrısı ve sıcaklık artışıdır.
Semptomlar çoğaldıkça, sadece idrar veya kan testleri kadının rahminde bir embriyonun varlığını doğrulayabilse bile, gebelik şüphesi o kadar artar.
1- Adet Görmeme
Hamileliğin en belirgin belirtisi elbette adetlerin olmamasıdır. Ancak, çok hızlı bir şekilde zafer iddiasında bulunmayın çünkü döneminize geç kaldınız, bu sadece geçici bir olay olabilir. Bir embriyonun varlığını kontrol etmek için, hamileliği doğrulamanın en güvenli yöntemi, hepimizin bildiği idrar testidir.
2- Küçük Kan Kaybı
Bazı kadınlarda gebe kaldıktan bir düzine gün sonra çok hafif kan kaybı olabilir; 2 günden fazla sürmez. Bu kayıpların döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleştirilmesinden kaynaklandığına inanılmaktadır. Bu başınıza gelirse, hemen jinekoloğunuza görünün.
- 1- Adet Görmeme
- 2- Küçük Kan Kaybı
- 3- Sık İdrara Çıkma Dürtüsü
- 4- Şişkinlik Hissi
- 5- Ağrılı Bir Göğüs
- 6- Bulantı ve Kusma
- 7- Belirli Tat ve Kokulardan İğrenme
- 8- Yorgunluk ve Uyuşukluk Hissi
- 9- Vücut Isısında Artış
- 10- Kabızlık
- Hamilelik testi ne zaman ve nasıl yapılır?
3- Sık İdrara Çıkma Dürtüsü
Hamileliğin başında ve sonunda olur. Bu durum ilk haftalarda mesane ve üretranın kaslarını gevşeten hormonal değişikliklerle açıklanmaktadır; o zaman idrarınızı tutmak daha zor hale gelir. Ayrıca hamilelik sırasında vücutta dolaşan sıvı ve kan miktarı artar ve böbrekler daha çok çalışır.
4- Şişkinlik Hissi
Hamilelikle ilişkili hormonal değişiklikler, adet öncesi dönemde hissettiklerinize benzer şekilde şişkin hissetmenize neden olabilir.
5- Ağrılı Bir Göğüs
Ağrılı, şişmiş ve gergin bir göğüs anne adayları arasında en yaygın sinyallerden biridir. Anne adayındaki artan progesteron ve östrojen nedeniyle göğüsler şişebilir, boyut olarak artabilir ve aşırı hassas olabilir. Bu belirti, yumurtanın döllenmesinden birkaç gün sonra ortaya çıkar. Ancak dikkatli olun, çünkü memelerin şişmesi ve aşırı duyarlılıkları da bir sonraki dönemin uyarı işareti olabilir.
6- Bulantı ve Kusma
Hamile annelere tanıdık gelen bir başka semptom da hamilelik sırasında sabah bulantılarıdır. Mide bulantısı süresi birkaç hafta olabilir (ilk üç aylık dönemde) ancak daha az şanslı olanlar için gebelik boyunca da sürebilir. Bu mide bulantısı, gebe kaldıktan sonraki 2. ve 8. hafta arasında ortaya çıkar ve hormonlardaki değişikliklerin sonucudur.
7- Belirli Tat ve Kokulardan İğrenme
Tatların algılanmasında ve bol miktarda tükürük salgılamasında da bir değişiklik olabilir. Bu semptomlar döllenmeden 2 ila 8 hafta sonrasında ortaya çıkar. Ve belli tatlardan iğrenebilir ya da belirli kokulardan tiksinebilirsiniz.
8- Yorgunluk ve Uyuşukluk Hissi
Yorgunluk, gebeliğin başka bir belirtisidir. Hamilelik sırasında üretilen progesteron ve koryonik gonadotropik gibi hormonlar, bu ani “yorgunluk nöbetleri” nin kaynağıdır. Ayrıca, gelecekteki annenin vücudunda şekillenmekte olan bu yeni yaşamı “üretmek” için enerjisinin büyük bir bölümünü kullandığı dikkate alınmalıdır. Genel olarak hamileliğin ikinci üç aylık döneminden itibaren bu yorgunluk hissi kaybolur.
9- Vücut Isısında Artış
Hamileliğin bir başka belirtisi de vücut ısısındaki artış olabilir. Bununla birlikte, bu belirti güvenilmezdir çünkü soğuk algınlığına yakalanmış olabilirsiniz ve bu da sıcaklıkta bir artışa neden olur.
10- Kabızlık
Kas gevşemesinden sorumlu olan progesteron konsantrasyonu ayrıca bağırsak geçişinde yavaşlamaya ve dolayısıyla kabızlığa neden olur. Anneye bol bol içmesi, meyve, sebze yemesi ve egzersiz yapması tavsiye edilir: hızlı bir yürüyüş yeterli olabilir.
Hamilelik testi ne zaman ve nasıl yapılır?
Gebelik testi, bir kadının idrarında, plasenta tarafından salgılanan ve hamile kadınlarda artan koryonik gonadotropin (HCG) varlığını tespit eder. Bu test laboratuvarda yapılabilir ancak piyasada düşük bir fiyata testi doğrudan evde gerçekleştirmeye izin veren (daha samimi, daha pratik …) birçok ürün vardır. Bu gebelik testleri, idrarla temas ettiğinde hCG hormonu varlığında rengine (mavi veya pembe) dönen bir içeren bir şerit şeklindedir. Bugün anneye kaç haftalık hamile olduğunu söyleyen testler bile var.
Bu test, gebe kaldıktan sonra iki hafta kadar erken bir zamanda yapılabili, ancak yanlış negatif riskini azaltmak için, satın almadan ve bunu yapmadan önce bir hafta geç dönemler beklemeniz önerilir. Bazı kadınlarda, koryonik gonadotropin miktarı daha yavaş artar bu nedenle negatif bir test ille de gebelik olmadığı anlamına gelmez sadece hormon seviyesinin yeterince yüksek değildir.
Test sonucunun net olmaması durumunda, hCG hormonunun bir alt birimi olan beta hCG’yi ölçmek için bir kan testi kullanmak her zaman mümkündür; bu test, gebeliğin doğru bir şekilde ilerlemesini ve ilerlemesini sağlamak için ilk birkaç hafta boyunca tekrarlanabilir.