felix markets felix markets finans felix markets felix markets pro felix markets 360
Son Dakika
--:--:--

Ermeni Kilisesi ve Hükümet Arasındaki Gerilim

Şirak Başpiskoposu Gözaltına Alındı Ermeni basınında yer alan haberlere göre, İktidarın ele geçirilmesi ve anayasal düzenin şiddet yoluyla yıkılması çağrıları yapmakla suçlanan Şirak Başpiskoposu Mihail Ajapahyan’ın gözaltına alınması amacıyla kilise binası kuşatıldı. Operasyon, Ermeni dini lideri Katolikos II. Garegin’in başpiskoposlar ve din adamlarıyla toplantı yaptığı sırada gerçekleştirildi. Gerilim Kilise Önünde Tırmandı Kilise önünde güvenlik güçleri…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Ermeni Kilisesi ve Hükümet Arasındaki Gerilim

Şirak Başpiskoposu Gözaltına Alındı

Ermeni basınında yer alan haberlere göre, İktidarın ele geçirilmesi ve anayasal düzenin şiddet yoluyla yıkılması çağrıları yapmakla suçlanan Şirak Başpiskoposu Mihail Ajapahyan’ın gözaltına alınması amacıyla kilise binası kuşatıldı. Operasyon, Ermeni dini lideri Katolikos II. Garegin’in başpiskoposlar ve din adamlarıyla toplantı yaptığı sırada gerçekleştirildi.

Gerilim Kilise Önünde Tırmandı

Kilise önünde güvenlik güçleri ile müdahale etmeye çalışan bazı papazlar ve vatandaşlar arasında arbede yaşandı. Katolikos II. Garegin, dışarı çıkarak güvenlik güçleriyle protestocular arasındaki gerilimi yatıştırmaya çalıştı.

Garegin, Ajapahyan’ın güvenlik güçlerine teslim olacağını ve kilisenin avukatının da sürece eşlik edeceğini duyurdu. Kısa süre sonra Ajapahyan gözaltına alındı.

Kilisede Arama Yapıldı

Güvenlik güçleri, aynı zamanda Şirak Başpiskoposluğu’nda da arama yaptı, bazı bilgisayar ve belgelere el koydu.

Hükümet ile Kilise Arasındaki Gerilim

Ermeni Apostolik Kilisesi ile Başbakan Nikol Paşinyan liderliğindeki hükümet arasında son dönemde gerilim tırmanmış durumda. Kilise, Paşinyan’ı Azerbaycan’a taviz vermekle suçlarken Paşinyan ise kiliseyi “devlet işlerine karışmak” ve “iktidarı ele geçirmeye çalışmakla” itham ediyor.

Paşinyan, ayrıca II. Garegin’in bekarlık yeminini bozarak çocuk sahibi olduğunu, dolayısıyla dini lider olamayacağını savunuyor.

Başbakan Paşinyan, “kriminal oligarşik ruhban sınıfının iktidarı gasp planı yaptığını” açıklamış, bu kapsamda Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi çok sayıda gözaltı işlemi gerçekleştirmişti.

Protestolar ve Tutuklamalar

Hükümeti yasa dışı yollarla devirmeyi planlamakla suçlanan, aralarında Başpiskopos Bagrat Galstanyan’ın da bulunduğu 15 kişi mahkemece tutuklanmıştı.

Ermeni Kilisesinin çağrısıyla 4 Mayıs 2024’te Azerbaycan’a iade edilen Gazah ilinin 4 köyü nedeniyle Tavuş ve Şirak bölgelerinden başkent Erivan’a yürüyüş düzenlenmiş, ülke genelinde protesto gösterileri yapılmıştı.

Paşinyan, istifasını isteyen kiliseye yönetim değişikliğinin ancak seçimle mümkün olabileceği yanıtını vermişti.

Benzer Haberler
Gagavuzya Başkanı Evghenia Gutul Cezaevinden Yazdığı 30 Mektubu Kitaplaştırdı
Gagavuzya Başkanı Evghenia Gutul Cezaevinden Yazdığı 30 Mektubu Kitaplaştırdı
Rusya Zaporijya Nükleer Santraline Ukrayna İHA Saldırısı Düzenledi İddiasında Bulundu
Rusya Zaporijya Nükleer Santraline Ukrayna İHA Saldırısı Düzenledi İddiasında Bulundu
İran Bender Abbas ve Basra Körfezi’nde Peş Peşe Patlamalar Duyuldu
İran Bender Abbas ve Basra Körfezi’nde Peş Peşe Patlamalar Duyuldu
Slovenya’da Aşırı Sağcı Janez Jansa Yeniden Başbakan Oldu
Slovenya’da Aşırı Sağcı Janez Jansa Yeniden Başbakan Oldu
AB’den Netanyahu’nun Gazze’de Yüzde 70 İşgal Talimatına Tepki
AB’den Netanyahu’nun Gazze’de Yüzde 70 İşgal Talimatına Tepki
Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ABD’li mevkidaşı Rubio ile görüştü
Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ABD’li mevkidaşı Rubio ile görüştü
Haberin Doğru Adresi
Halk Gazetesi

Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.