DSÖ, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yaklaşık 10 milyon kişinin açlıkla karşı karşıya olduğunu duyurdu. Çatışma, ekonomik baskılar ve altyapı sorunları krizi derinleştiriyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (KDC) yaklaşık 10 milyon kişinin açlık tehlikesiyle yüzleştiğini bildirdi. Ghebreyesus, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, KDC’deki Ituri, Kuzey Kivu, Güney Kivu ve Tanganyika bölgelerindeki gıda güvenliği durumuna dikkat çekti.
Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) verilerine göre, bu bölgelerde yaklaşık 10 milyon insanın akut açlıkla mücadele ettiğini belirten Ghebreyesus, krizin temel nedenleri arasında çatışmalar, ekonomik baskılar, temel hizmetlere erişimdeki sınırlılıklar ve zayıflayan altyapıyı sıraladı. Etkilenen bölgelerdeki sağlık tesislerinin çoğu ya işlevsiz durumda ya da güvenlik sorunları nedeniyle ciddi kısıtlamalarla çalışıyor.
Kötü yol koşulları, mal ve insani yardımın hareketini zorlaştırıyor. Ghebreyesus, açlık ve hastalık arasındaki doğrudan ilişkiyi vurgulayarak, beslenme yetersizliği yaşayan bireylerin enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geldiğini ifade etti.
DSÖ ve 55 insani yardım ortağı, KDC’nin etkilenen bölgelerinde temel sağlık hizmetleri ve akut yetersiz beslenme tedavisi sağlamaya devam ediyor. Ancak şiddet ve zorlu coğrafi koşullar, bu çalışmalara erişimi engelliyor.
Ghebreyesus, KDC hükümeti ve ortaklarıyla birlikte hem Ebola salgınını sona erdirmek hem de etkilenen toplulukların insani ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için müdahaleyi artırma taahhüdünde bulundu. Çalışmaların daha etkin yürütülebilmesi için acil olarak yeterli fon, sürdürülebilir ve güvenli erişim talep edildi.
KDC’nin doğusundaki Ituri eyaletinde 246 şüpheli vaka ve 65 ölümün ardından 15 Mayıs’ta Ebola salgını ilan edilmişti. DSÖ, 17 Mayıs’ta bu salgın nedeniyle uluslararası halk sağlığı acil durumu ilan etti. Mevcut salgının, nadir görülen ve onaylanmış tedavisi veya aşısı bulunmayan ‘Bundibugyo’ varyantından kaynaklandığı belirtildi.
Ebola virüsü ilk olarak 1976’da Sudan ve KDC’de ortaya çıktı. 2014-2017 yıllarında Batı Afrika’da (Gine, Liberya, Sierra Leone) yayılan salgın, yaklaşık 30 bin kişiye bulaşarak 11 binden fazla kişinin ölümüne neden olmuştu.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.