İTÜ Tarafından Yapılan Çalışmalar
Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye’de 2016’da kalıcı yaz saati uygulamasına geçildiğini belirtti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan çalışmalarda saat değişikliklerinin bilimsel olarak incelendiği ifade edildi. Yapılan araştırmalar, sabit saat uygulamasının ekonomik ve çevresel faydalar sağladığını gösteriyor.
Psikolojik ve Sosyolojik Etkiler
Ahmet Erdem, saat değişimlerinin insanlar üzerinde psikolojik ve sosyolojik etkilere sebep olduğunu belirtti. Yapılan araştırmalar, sabit saat uygulamasının insanların hormonal dengesine olumlu katkı sağladığını gösteriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, sabit yaz saati uygulamasının başladığı 2016 yılından bugüne kadar 11 milyar kilovatsaat enerji karşılığı 20 milyar liranın üzerinde tasarruf sağlandı.
Dünya Genelindeki Durum
Erdem, dünya genelinde kış saati uygulamasının farklılıklar gösterdiğini aktardı. Bazı ülkelerin kış saati uygulamasına hiç geçmediğini belirten Erdem, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde saat değişimleri konusunda tercihlerin coğrafi konuma göre şekillendiğini ifade etti.
Valiliklerin Yetkisi
Erdem, Türkiye’de il bazlı ders saati ve mesai başlangıç saatlerinin belirlenmesinde valiliklerin yetkili olduğunu hatırlatarak, mesai saatleri ve okul ders saatlerinin gün doğumu ve batımı saatleri ile toplumsal şartlar göz önünde bulundurularak planlanması gerektiğini vurguladı.