Emekli aylığı ve emeklilik tazminatı zammı ve 3600 ek gösterge ile ilgili yeni açıklamalar geldi!
Türkiye’de binlerce memur ve emeklinin beklediği haber sonunda netleşti. Son dakika yapılan açıklamalarla 3600 ek gösterge için emekli aylığı ve emekli tazminatlarında ki artışlar belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yaptığı açıklamaya göre dikkat çeken detaylar vatandaşlarla paylaşıldı.
Bakan Bilgin, mecliste 6. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin yapıldığını haber vermesinin ardından yapılacak zamlar merak konusu oldu. Yeni dönem maaş zamları şöyle belirlendiği duyuruldu 2022 yılının ilk 6 ayı %5, 2022’nin ikinci 6 ayı %7, 2023’ün ilk 6 ayı %8 ve 2023’ün ikinci 6 ayı %6’lık bir maaş artışından bahsedildi. Bu rakamların ilerleyen enflasyon oranıyla da değişebileceği ancak öngörülen zam oranlarının bu şekilde olması beklenildiği de detay olarak eklenildi. Bakan Bilgin :
Çalışanları enflasyona karşı koruyacaklarını ve onları enflasyona karşı mağdur edip ezdirmeyeceklerini ilave olarak açıklaması bu yönde ki beklentileri biraz olsun olumlu yönde etkiledi.
İşin diğer tarafında olan memur ve emeklilerin bu maaş oranlarını nasıl karşıladığı ve yeterli bulup bulmayacağı ise ilerleyen zamanlarda belli olacak. Şimdilik memur ve emekliler yeni kararı destekleyip desteklemedikleri konusunda henüz bir açıklama yapmadılar. Geçmiş günlerde hükümet yetkilileri ve sendikalar emekli ve memur maaşları için 2 Ağustos’ta masaya oturmuştu. Bu toplantılardan çıkan sonuçlar ve sendikaların artışı yeterli bulup bulmadığı ve yapılan açıklamalar merak konusu oldu. Hükümetin verdiği kararın sendikalar tarafından yeterli bulunup bulunmayacağı ilerleyen günlerde yapılacak basın açıklamaları ile netliğe kavuşacak. Bakan Bilgin yaptığı açıklama ile sendikalarla masaya oturmanın kolay olmadığını ve sıkı bir pazarlık yapıldığını itiraf etmesinin ardından ilave düzenlemelerinde yapılacağı ve büyüyen Türkiye ekonomisiyle iyileştirmelere gidileceği müjdesini de verdi.
3600 Ek Gösterge Nedir?
Yeni çalışanların ve emeklilerin diğer merak ettiği konu ise yapılan görüşmelerde karara bağlanan 3600 Ek Göstergenin neyi ifade ettiğidir. Kısaca memurun konumuna göre maaşını belirleyen bir parametre olan bu sayı memurun maaşını belirliyor. Buna göre 3600 Ek Göstergeli memur olmak daha yüksek maaş ve avantajlı emekliliğin bir göstergesi durumunda. Emekli olmadan önce memurların bu gösterge ile emekli olması ve bu konuma ulaşmış olması doğrudan emekli maaşlarını da yükselteceği için memurlar tarafından hedefleniyor. Ortalama bir memurun yani kıdemsiz bir devlet personelinin ortalama Ek Göstergesi 1000 seviyesinde. Örneğin polis ve öğretmenler için 1.derece 3000, 2. derece ise 2200 ek göstergeye dahil, 2 derece memurlar 1600, 3. derece memurlar ise 1600, 4. derece memurlar 1200, 5. derece 900 ve bundan sonra kiler için 6. derece 800, 7. derece 500 ve 8.derece 450 olarak belirlenmiş durumda. Buna göre yapılan maaş zamları ve oranları devlet tarafından her 6 ayda bir zam uygulanmak suretiyle resmi kanallarda açıklanıyor. Yani 1. derece bir memur ile 5. derece bir memurun maaşları, alacakları zam, diğer sosyal imkanları ve en önemlisi emekli tazminatları birbirinden farklı olmaktadır.
Toplu İş Sözleşmesi İkramiyesi Kimler Alabilir?
Toplu iş sözleşmelerinde belirlenen 400 tl ikramiyeyi kimlerin alabileceği merak konusu oldu. 375 sayılı KHK’ya göre “4688 Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümlerine göre bir memur kamu görevlileri sendikalarından birin üye olup aylık veya üyelik ücret kesintisi alındığı durumda kendisine bu ücret toplu iş sözleşmeleri sonucunda belirlenen ikramiyelerle geri ödenir.”
Yani bir sendikaya üye olan ve üyelik ücreti veren memurlar Toplu İş Sözleşmelerinde kararlaştırılan ikramiyeyi almaya hak kazanır. Bu ödemeler ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında kesintiye uğramadan maaşına eklenir.
Kaynak: Türkiye Bankası