Son zamanlarda yaşanan teknolojik gelişmeleri yansıtarak, kamu ve özel işletmelerce yürütülen finansal sürecin kontrolü elektronik ortamda yapılmaktadır. Sağlık, bürokrasi, ticaret ve iletişim kadar birçok sektörde hızla yaşanan bu elektronikleşme, dijitalleşme sürecine basit bir şekilde e-dönüşüm denir.
Elektronik dönüşüm olarak adlandırılan geçiş süreci, işletmelerin yürüttüğü neredeyse bütün prosedürlerin problemsiz olarak uygulanmasını mümkün kılar. Günümüz rekabet ortamında uygulama süreçlerinin kusursuz olması işletmeler için yalnızca artı olmakta çıkarak ihtiyaç durumuna gelmiştir. Bunun neticesinde başlarda büyük işletmeler ile sınırlı bulunan edönüşüm artık küçük işletmeleri de içerisine alan, genel dönüşüm sürecini ifade eder.
E- Dönüşümün ilk adımında ilk olarak bilgisayar ve internet kullanmanın yaygınlaştırılması, online imza kullanımı, işlemlerin ortak ağ’dan gerçekleştirilmesi gibi temel ihtiyaçlar yerine getirilir. Sonrasında bunu bir kültür ve alışkanlık durumuna getirmek, dijital dünyanın güvenli alan olduğu algısını yaygın hale getirmek ve e-dönüşüme sürdürülür bir politika ile yaklaşılması gerekir.
E- Dönüşüm Sistemleri
E-Muhasebe: Geleneksel olarak el ile gerçekleştirilen bütün muhasebe işlemlerinin ve hazırlanan belgelerin tamamen elektronik ortama aktarımıdır. Hata oranını ve harcanmış olan zamanı en minimuma indirerek işletmelerin verimliliği arttırmaktadır.
E-Fatura: efatura, Gelir İdaresi tarafından belirlenmiş ve basılı fatura ile aynı yasal özelliklere ve geçerliliği olan elektronik belge türüdür. İşletmelerin kağıt fatura maliyetinden ve karışık durumundan kurtulmalarını sağlayarak maliyetleri düşürmekte ve zaman kazandırmaktadır.
e-Arşiv: Faturaların ilk kopyasının, nihai tüketiciler de dahil olarak tüm müşterilere elektronik ortamda gönderimi ve bu faturaların yine elektronik ortamda saklanmasını sağlanmaktadır.
E-Defter: e-Defter hizmeti, yıllık olarak noter ile basılacak muhasebe defteri hesaplarının elektronik ortamda hazırlanması, saklanması ve Gelir İdaresi’ne gönderimi sağlanan sistemdir.
E-İrsaliye: e-İrsaliye uygulaması, kurumların mal hareketlerinin elektronik ortamda düzenli olarak izlenmesi amacı ile hali hazırda kağıt ortamında düzenlenen ‘sevk irsaliyesi’ belgesi, elektronik belge olarak elektronik ortamda düzenlenmesi, alıcıya elektronik ortamda iletimi ve muhafaza ve ibrazı sağlanır.
Tüm bu e dönüşüm sistemleri hizmetleri için Uysal Yazılım firması ile iletişime geçebilirsiniz. Firmaya ait olan web sayfasına giriş yapabilir ve tüm hizmet içeriklerini en net şekilde öğrenebilirsiniz.
E-Fatura Tasarımı
Kağıt ortamında düzenlenen faturanın dijital olarak yani elektronik ortama geçirilen şekli e-fatura olarak karşımızdadır. Elektronik bazlı olan belge, XML olarak bilinen formatta hazırlanmaktadır.
Farklı parametreler ile HTML formatına getirilerek web sayfasına dönüşür. Elektronik fatura portalı ya da özel entegratöre haiz olması ile bu sistemde e-fatura oluşum amacı ile hazır fatura şablonu kullanılır. Hazır şablon kullanımı seçiminde bulunulmaması durumunda işletmeler kendilerine uygun olan fatura tasarımı oluşturabilmektedirler.
İşletmeler markalarına özgü bir şekilde fatura tasarım fikrinde olurlar. Böyle durumda e-faturanın XSLT tasarımı düzenlenmelidir. E-fatura tasarımı yapımında oluşturulan tasarım e-fatura entegratörü ile paylaşımı yapılarak işlem tamamlanır.
Firmalar kendilerine has olan e-fatura tasarımı yapımında ilk olarak XSLT belgesi oluşturulur. Bunun için de HTML ile XML bilgisine haiz olmaları gerekmektedir. Her programla uyumlu olarak çalışan bir e-fatura tasarımı oluşumu önem kazanır.