Dudak Şişmesi Nedir?
Dudak içinde bulunan sıvı dudağın hem dinç ve gergin durmasını sağlar hem de dudağın sağlıklı olmasını sağlar. Bu sıvının belirli sıkıntılar sebebiyle belirli bir bölgede ya da tarafta birikmesi durumu dudak şişmesi olarak adlandırılmaktadır.
Günlük hayatta kötü görünümü ile estetik bir sorun yaratan dudak şişmesi aynı zamanda kişinin konforunu da bozmaktadır. Ayrıca özen gösterilmezse dudak şişlikleri bir haftadan uzun sürecek şekilde kişinin hayatını uzun süre etkileyebilir.
Dudak Şişmesinin Sebepleri
Dudak şişmesinin farklı sebepleri olabilir. Bu sebeplerin bazıları son derece önemliyken bazıları da kısa sürede kendiliğinden geçer. Dudak şişmesinin ne kadar önemli olduğu şişliğin miktarı, ağrı miktarı ve iyileşme süresine göre değişmektedir. Bu nedenle şişliğin boyutu sürekli olarak takip edilmektedir. Normalden çok uzaklaşacak bir görünüm çizmesi durumunda vakit kaybedilmeden bir uzmana başvurmak gerekir. Bunun dışında:
- Arı sokması ya da böcek ısırması
- Ani sıcaklık değişimleri
- Alerjik reaksiyonlar
- Dudak bölgesine ani ve sert darbe
- Vitamin eksikliği
gibi sebepler de dudak şişliğinin görülmesine sebep olabilmektedir. Bu sebepler genellikle dudak şişmesinde görülen sebepler olsa da farklı bir durum da bu şişliğin altında yatıyor olabilir.
Dudak Şişliği Nasıl Tedavi Edilir?
Şişlik için uygulanması gereken tedavi yöntemi de yine şişliğin durumuna göre belirlenmektedir. Darbeye bağlı şişlikler çok ciddi durumda değilse ve önemli bir kanama durumu görülmezse muhtemelen 1 hafta içinde iyileşmeye başlar. Tamamen geçmesi 4 haftaya kadar sürebilmektedir. Bunun dışında arı sokması ya da böcek ısırması gibi durumlarda da kişinin ilgili böceklere karşı alerjisi yoksa süreç kendiliğinden geçmektedir.
Bazı durumlarda ise doktor muayenesi şart olmaktadır. Bu durumlar alerjik reaksiyonlar ya da vitamin eksikliği olarak gösterilebilir. Alerjik reaksiyonlar şişlik dışında da önemli olduğu için hangi ürüne karşı alerjik reaksiyon geliştirildiği bulunmalı ve tedavi edilmelidir. Bunun dışında vitamin eksikliğinin de çözülmesi ilerleyen dönemlerde sorunun tekrar yaşanmaması için önemlidir.