İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, sosyal medyayı “Vahşi Batı” olarak tanımlayıp, platform sahiplerine yönelik cezai sorumluluk dahil 5 maddelik radikal bir düzenleme paketini duyurdu. Bu hamle, teknoloji devleriyle yeni bir çekişmenin fitilini ateşliyor.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, son günlerde adeta bir “dijital Vahşi Batı”ya dönüşen sosyal medya platformlarına karşı tavrını netleştirdi. X hesabından yayınladığı bir videoda, bu mecraların artık “başarısız bir devlet” gibi davrandığını vurgulayarak, teknoloji devlerine karşı 5 maddelik çarpıcı bir önlem paketi açıkladı. Bu hamle, internetin büyük patronları Elon Musk ve Pavel Durov gibi isimlerle İspanya hükümeti arasında yeni bir cephe açmaya aday.
Sanchez, sosyal paylaşım sitelerinin sahiplerini “cezai sorumluluk” altına alacaklarını bir kez daha dile getirdi. Ona göre, bazı platformlar “suç faaliyetlerine, pornografiye ve şiddete sığınak” sağlıyor. Bu iddialarını somutlaştırmak için, elinde Grok kullanıcılarının 11 günde 23 binden fazla reşit olmayan kişinin dahil olduğu 3 milyon cinsel içerikli görüntü ürettiğini gösteren bir dövizle konuşması, durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.
Başbakan, sosyal medyanın sadece illegal içerik barındırmakla kalmayıp, kullanıcıları “gözetlediğini, verilerini çaldığını, nefret ve yanlış bilgileri pervasızca yaydığını” savundu. Ayrıca, Telegram CEO’su Pavel Durov’un İspanyol hükümetini hedef alan mesajına da değindi:
“Bu hafta demokrasilerimizde eşi benzeri görülmemiş bir şey oldu. Bir teknoloji oligarkı, milyonlarca İspanyol vatandaşının telefonlarına sızarak onlara ne düşüneceklerini söyledi.”
Peki, İspanya lideri bu dijital anarşiye nasıl bir son vermeyi planlıyor? İşte Sanchez’in sosyal medyaya karşı açıkladığı 5 maddelik o sert önlem paketi:
Pedro Sanchez, bu adımları atarken, teknoloji devlerinin muazzam gücünün farkında olduğunu da gizlemedi. “Bu teknoloji elitinin birçok ülkeden daha fazla parası ve hatta daha fazla gücü olduğunu biliyoruz,” diyen Sanchez, sözlerini şöyle tamamladı: “Ancak bizim kararlılığımız onların ceplerinden daha güçlü. Tehditlerine rağmen ilerlemeye devam edeceğiz.” Bu net mesaj, hükümetin geri adım atmaya niyetli olmadığını gösteriyor.
Sanchez’in bu çıkışları aslında yeni değil. Daha önce Dubai’deki Dünya Hükümetler Zirvesi’nde sosyal ağlara sınırlama getireceklerini duyurması üzerine, X’in sahibi Elon Musk ve Telegram kurucusu Pavel Durov’dan çok sert tepkiler gelmişti.
Musk, Sanchez’i “gerçek bir faşist totaliter”, “İspanya halkına ihanet eden bir zalim ve hain” olarak nitelendirmişti. Durov ise planlanan düzenlemelerin “internet özgürlüklerini tehdit ettiğini” ve “tehlikeli” olduğunu savunarak, bu durumun “İspanya’yı, koruma kisvesi altında bir gözetim devletine dönüştüreceğini” iddia etmişti. Sanchez’in son hamlesiyle bu dijital savaşın daha da kızışacağı aşikar.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.