Armonize Sistem (GTP) ve Ticaret Anlaşmaları
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada, dünya genelinde ticarete konu olan ürünlerin “Armonize Sistem (GTP)” adı verilen sisteme göre tanımlandığı ve kodlandığı belirtildi. Bu kapsamda, sığır, koyun ve keçi sakatatlarının yanı sıra diğer hayvanların sakatatlarının “02.06 nolu GTP” altında sınıflandırıldığı vurgulandı. Ticarete konu olan tüm ürünlerin bir gümrük pozisyonu ile sınıflandırıldığı ifade edilirken, tüm anlaşmaların, ticarete konu olsun olmasın, tüm ürünlerle ilgili değerlendirmeleri içerdiği aktarıldı.
Sudan İle Ticaret Anlaşması ve İthalat Verileri
24 Aralık 2017’de imzalanan ancak henüz yürürlüğe girmemiş olan Sudan ile Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması‘na dikkat çekilen açıklamada, binlerce GTP bulunduğu belirtildi. Ancak, uluslararası sınıflandırmadan aktarılan GTP’lerin anlaşmalarda bulunmasının, o ürünlerin tamamında ticaret yapılacağı anlamına gelmediği vurgulandı. Sudan’ın geçmiş yıllar ithalat verilerinin incelendiğinde, 02.06 GTP’de sayılan hayvanların yenilen sakatatlarını ithal etmediği belirtildi. Ayrıca, uluslararası ticaret istatistiklerine bakıldığında Sudan’ın dünya genelinde herhangi bir ülkeye domuz eti veya sakatatı ihracatının bulunmadığı ifade edildi.
Sudan’ın coğrafi ve ekonomik özelliklerine de değinilen açıklamada, ülkenin Afrika’nın üçüncü, dünyanın ise 15’inci büyük ülkesi olduğu ve Afrika ve Arap pazarlarına açılan bir kapı konumunda olduğu belirtildi. COMESA ve Arap Ligi üyelikleri sayesinde Sudan’ın, Türk firmaları için önemli fırsatlar sunduğu da açıklamada yer aldı. Anlaşmanın tam olarak uygulanmasıyla birlikte Türkiye’nin geniş yelpazedeki tarım ve sanayi ürünlerinin Sudan pazarına daha avantajlı giriş imkanı bulacağı ve Afrika’da yeni fırsatlar yaratacağı da vurgulandı.