felix markets felix markets finans felix markets felix markets pro felix markets 360
Son Dakika
--:--:--

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Ekonomisi Şoklara Karşı Dirençli Hale Geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB’da yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisinin şoklara dirençli hale geldiğini, ihracat ve istihdamda rekorlar kırıldığını belirtti. Fırsatçılığa karşı denetimlerin süreceğini vurguladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Ekonomisi Şoklara Karşı Dirençli Hale Geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler’de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin son dönemde küresel şoklara karşı dirençli hale getirildiğini belirtti. Erdoğan, ülkenin büyüme ve kalkınmasında emeği geçen iş dünyası temsilcilerine şükranlarını sundu.

Konuşmasında, Türkiye’nin 22 yılda eğitimden sağlığa, ulaşımdan ticarete her alanda bir üst lige taşındığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat üzerine kurulu ekonominin sağlam bir yapıya kavuştuğunu ifade etti.

Ekonomik Başarılar ve Küresel Zorluklar

Erdoğan, korumacı eğilimlerin yükseldiği, ticari rekabetin sertleştiği ve savaşların krizleri tetiklediği bir dönemde Türkiye ekonomisinin şoklara karşı dirençli hale getirildiğini söyledi. Bölgelerindeki çatışmalara rağmen Türkiye’nin geçen yıl yüzde 4,5 büyüyerek milli gelirini 1,1 trilyon dolara, kişi başı milli geliri ise 13 bin 110 dolara ulaştırdığını açıkladı.

Dış ticaret hacminin 617 milyar dolara, mal ve hizmet ihracatının ise 361 milyar dolara çıktığını belirten Erdoğan, yakın gelecekte ihracatın 400 milyar doları aşacağını öngördü. Nisan ayı ihracatının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 artışla 19,3 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık değeri olarak kayıtlara geçtiğini vurguladı.

2024 yılının Ocak-Nisan döneminde 82,9 milyar dolar ihracat yapıldığını, yıllıklandırılmış mal ihracatının 2024’te yüzde 2,5 artışla 257,6 milyar dolara yükseldiğini aktardı. 2002’de 14 milyar dolar olan hizmetler ihracatının 2023’te 7 kat artarak 101,7 milyar dolara çıktığını, hizmetler ticaretinde Türkiye’nin dünyanın altıncı en yüksek fazla veren ülkesi konumuna geldiğini belirtti.

Turizm, İstihdam ve Fırsatçılıkla Mücadele

İhracattaki ivmenin turizm ve istihdam rakamlarıyla perçinlendiğini söyleyen Erdoğan, 2023’te 56,7 milyon ziyaretçi ve 54,3 milyar dolar turizm geliri elde edildiğini bildirdi. Turizm gelirinin 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 5,4 artışla 8 milyar 784 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

İşsizlik oranının yüzde 8,6’ya indirildiğini, istihdam sayısının 32,5 milyon kişiye, istihdam oranının ise yüzde 49,5’e yükseldiğini aktaran Erdoğan, iş gücüne katılma oranının yüzde 54,2’ye çıkarken işsizlik oranının tek haneli seyrini sürdürdüğünü ifade etti.

Ekonomide her şeyin güllük gülistanlık olmadığını kabul eden Erdoğan, geçici fiyat artışlarının baskısını bildiklerini belirtti. Üretim ve ulaştırma maliyetlerindeki artışla izah edilemeyecek ölçüde fırsatçı bir fiyatlama alışkanlığı ile karşı karşıya olunduğunu vurguladı. Enerji başta olmak üzere birçok alanda Avrupa’nın en düşük girdi maliyetlerine sahipken, bazı ürünlerde orantısız artışlar yaşandığını, bunun piyasa şartlarıyla açıklanamayacağını söyledi.

Ahilik geleneğine vurgu yapan Erdoğan, piyasadaki fırsatçılara dönük denetimlerin kararlılıkla sürdürüleceğini ve bu konuda destek beklediğini dile getirdi. Konuşmasının sonunda hizmet şeref belgesi ve plaket alacakları tebrik ederek, tüm katılımcıları sevgi ve saygıyla selamladı.

Benzer Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Ekonomisi Şoklara Karşı Dirençli Hale Geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Ekonomisi Şoklara Karşı Dirençli Hale Geldi
Kırım Tatar Sürgünü’nün 82. Yılında Tarihi Acı Yeniden Anılıyor
Kırım Tatar Sürgünü’nün 82. Yılında Tarihi Acı Yeniden Anılıyor
Trump ve Xi Ekonomik İlişkileri Güçlendirecek Mutabakatı Açıkladı
Trump ve Xi Ekonomik İlişkileri Güçlendirecek Mutabakatı Açıkladı
Görevi Askıya Alınan Eski Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara’ya 45 Yıl Hapis Cezası
Görevi Askıya Alınan Eski Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara’ya 45 Yıl Hapis Cezası
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Fahiş Fiyatlara Sert Tepki Vatandaşın Cebine El Uzatıyorlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Fahiş Fiyatlara Sert Tepki Vatandaşın Cebine El Uzatıyorlar
İsrail Lübnan’a Saldırdı 3 Ölü 5 Yaralı
İsrail Lübnan’a Saldırdı 3 Ölü 5 Yaralı
Haberin Doğru Adresi
Halk Gazetesi

Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.