Uzun yıllar Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapması ile son derece önemli bir konuma gelen şehir bu dönemden ve sonrasından kalma pek çok tarihi yapı ve esere de ev sahipliği yapmaktadır.
Toplu ulaşım imkanlarının da son derece gelişmiş olduğu şehirde spor amaçlı ziyaretler de çok sık görülmektedir. Şehrin simgelerinden biri haline gelmiş Uludağ her yıl binlerce turisti kış turizmi amacıyla ağırlamaktadır.
- Bursa Otelleri ve Konaklama
- Bursa Gezilecek Yerler
- 1. Ulu Camii
- 2. Koza Han
- 3. Tophane
- 4. Uludağ
- 5. İnkaya Tarihi Çınar
- Bursa’ya Ne Zaman Gidilir?
Bursa Otelleri ve Konaklama
Büyük bir şehir olan Bursa’da konaklama imkanları şehir geneline yayılmıştır. Bu nedenle tüm bölgelerde kişinin isteklerine ve imkanlarına uygun bir konaklama seçeneği bulmak mümkündür.
Şehir merkezine son derece yakın olan bölgelerde özellikle butik otel imkanları sunulurken, Bursa otobüs terminali yakınlarında da son derece büyük ve lüks otellerin hizmet verdiğini görmek mümkündür.
Bursa Gezilecek Yerler
Bursa tam anlamıyla tarihi bir gezi yapmak isteyenler için ideal bir merkeze sahip. Merkez bölgesinde hemen her yapının tarihi bir değeri olduğu için gezmesi son derece keyifli.
1. Ulu Camii
Çok ayaklı camii kültürünün ilk ve en temel örneklerinden biri sayılmaktadır. 1396 yılında inşaatına başlanan camii tam 4 yıl sonra 1400 yılında tamamlanmış ve hizmete girmiştir. Dönemin padişahı I. Bayezid tarafından Niğbolu seferinden sonra inşası emredilmiştir.
Cami yapıldığı yıllar itibariyle Selçuklu mimarisinden de pek çok örnek taşımaktadır. Bu nedenle Osmanlı ve Selçuklu kültürünün karışık olarak kullanıldığı son derece önemli bir tarihi yapıdır.
Ulu camii şehir merkezinde Atatürk Caddesi üzerinde bulunan ulaşımı son derece kolay olan mekanlardan biridir. Yirmi adet kubbesi ile Türkiye sınırları içinde iç mekan kapasitesi en büyük camii konumundadır.
2. Koza Han
Ulu Cami’ye yakınlığı ile bilinen Koza han II. Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Hanlar bölgesinde bulunan bu han bölgenin çok eski dönemlerden beri en önemli geçim kaynaklarından biri olan ipek böceği kozasından adını almaktadır.
Birbirinden farklı ve değerli ürünlerin eski dönemlerden beri satıldığı han önemli bir ticaret merkezi olarak değerini korumaktadır. Günümüzde de bölgede satış yaparak geçimini sağlayan çok sayıda esnaf bulunmaktadır.
3. Tophane
Şehrin en önemli noktalarından biri olan Tophane ilk bakışta Bursa manzarasını en iyi şekilde sunan yerlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Bu denli yüksek bir konumun şehir merkezinde bulunması son derece keyifli bir seyir şansı sunuyor.
Turistik olarak çok sık ziyaret edilmeye başlayan bölgede birbirinden farklı kafelerde oturmak ve keyifli bir içecek eşliğinde şehrin manzarasını izlemek mümkün.
Tophane’nin en önemli yönlerinden biri de Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin türbelerine ev sahipliği yapmasıdır. Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi ve Oğlu Orhan Gazi’yi ziyaret etmek isteyen pek çok kişi tophaneye uğramaktadır.
Bunun dışında ramazan aylarında şehirde hemen her yerden duyulan top atışlar yine Tophane’den yapılmaktadır. Tepede bir de saat kulesi ile park bulunmaktadır. Tophane parkı temiz hava almak için pek çok kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
4. Uludağ
Bursa’nın en önemli simgesi haline gelmiş olan Uludağ pek çok imkan sunmaktadır. Teleferik ile ulaşmanın yanında şahsi araçla da dağa çıkılabiliyor. Kış aylarında araçlar son derece kısıtlı bir seviyeye çıkarken teleferik ile kayak yapılan oteller bölgesine ulaşmak mümkün.
Bunun dışında kış aylarının dışında sarı bölgede inerek ATV ile harika bir doğa gezisi yapmak da mümkün. Aynı zamanda kış aylarında oteller bölgesinde hem kar motorları ile turlamak hem de kayak yaparak karın tadını çıkarmak mümkün. Yılın her döneminde turistlere kucak açan Uludağ mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
5. İnkaya Tarihi Çınar
Bursa’da ne yapılır sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardan biri de tarihi çınar. Asırlardır bu bölgede bulunan çınarın 18 metre çapa ulaşan dalları ve 35 metrelik bir yüksekliği var. Bu nedenle yüz yıllardır anılar biriktiren çınarın altında oturarak bir şeyler içmek Bursa’ya gelenlerin yapması gerekenler arasında.
Özellikle hafta sonu günlerinde son derece kalabalık olan bu çınarın altında yer bulmak için erken saatlerde gelmek ya da kısa bir süre de olsa sıra beklemek gerekebiliyor. Çınarın en az 600 yıllık bir tarihi olduğu da tahmin ediliyor.
Bursa’ya Ne Zaman Gidilir?
Bursa’ya gitmek için en iyi zaman gidiş amacına göre değişmektedir. Uludağ’da güzel bir kış tatili planlayanlar ve kayak yapmak isteyenler için elbette ki en mantıklı tarih soğuk kış aylarıdır.
Bunun dışında şehirdeki güzellikleri görmek ve tarihi bir gezi yapmak isteyenler bahar ve yaz aylarını tercih edebilirler. Özellikle kış ayları soğuk geçen şehirde dönem dönem kar yağışı da görülebilir. Bu nedenle dış ortamlarda gezmek için kış ayları yerine bahar ve yaz ayları daha uygun seçenekler olarak değerlendirilmektedir.
Amsterdam’da Gezilecek Yerler Nelerdir?