Ensefalit olarak da bilinen beyin iltihabı baş ağrısı, ateş, ensede sertlik meydana gelmesi ve davranışlarda bozukluk gibi bulgularla kendini gösterir. Aynı zamanda bütün bu belirtilere ek olarak nörolojik bulgular ve nöbetlerde edercesine çeşitli ağrılar meydana gelir. Beyin iltihabına genel itibariyle Herpes simplex, enfluanza, enfeksiyon, hepatit ve enfeksiyon gibi virüsler sebep olur.
Ensefalit Beyin İltihabı Neden Olur?
Genel itibariyle konuya bakıldığında virüse bağlı bir şekilde meydana gelebilir. Fakat ensefalit olarak da tanımlanan beyin iltihabının en temel sebebi virüslerdir. Ensefalitin durumunun bilinen en yaygın sebepleri arasında virüsler, parazitler, mantarlar ve bakteriler gelmektedir.
Ensefalit Beyin İltihabı Tanısı Ve Teşhisi
Genel itibariyle başlangıç laboratuvar tetkikleri yani serum elektrolitleri, tam kan sayımı gibi tetkikler neticesinde kesin tanı açısından lumbal ponksiyon yapılmalıdır. Çoğu kez de berrak bir şekilde bulunan beyin omurilik sıvısı analizinde hafif de olsa bir normal veya orta derecede artmış protein düzeyi ve genel itibari ile normal tespit edilecektir. Beyin omurilik sıvısında neden olan bu viral etken moleküller yöntem yani polimeraz zincir reaksiyonu ya da seroloji ile gösterilmektedir.
Ensefalit Beyin İltihabı Tedavisi
Ensefalit tedavisi rahatsızlığın çeşidi, etkenlerine göre değişiklik gösterebilir. Öncelikli olarak bu hastalığa sebep olan faktörlerin belirlenmesi ve buna uygun olan bir tedavi yönteminin seçilmesi gerekecektir. Ensefalitin en yaygın sebebi Herpes simplex ismi verilen bir virüs çeşididir. Bunun için öncelikli olarak Antiviral tedaviler uygulanmalıdır. Aynı zamanda bu hastalığa sebep olan virüsten korunmak amacıyla bir diğer önemli nokta korunma kızamıkçık ya da kızamık ile suçiçeği ve kabakulak gibi hastalıkların temelini oluşturan problemlerin kaldırılması ve kaldırılan bu problemlerin neticesinde ensefalit yani beyin iltihabı tedavisinin daha normal ve daha gerçekçi adımlarla seyretmesinin sağlanması gerekir.
Bu belirtilerden bir ya da birden fazlası meydana geldiğinde hiçbir vakit kaybetmeden derhal bir hekime başvurulmalıdır. Erken teşhis ve tanı avantajlarından faydalanılmalıdır.
Kulakçık Kasılması Rahatsızlığı Nedir ve Tedavisi Nedir?
Obezite Nedir? Obezite Nedenleri, Tedavisi ve Obezite Diyeti
Tırnak Yeme Alışkanlığının Sebepleri Nelerdir Ve Nasıl Önlenir?
Kalp Krizi Hakkında Bilgiler Kalp Krizi Nedenleri Ve Yaşananlar