Halk Gazetesi – Bunun yanı sıra ülke, deniz kenarında dinlenen şirin tatil köyleri ile de tanınır. Sadece bu da değil, geçmiş yapıları tamamlayan eski camiler ve muhteşem modern mimariler var. Ülke, gezginler için geniş seyahat seçeneklerine sahip olsa da, bunlar, Azerbaycan‘da gezinizi buna değer kılacak ziyaret etmek için özenle seçilmiş yerlerden bazılarıdır.
İşte Azerbaycan’da kaçırılmaması gereken en iyi yerlerden bazıları. Eski mimarilerden zengin kültüre kadar bu yerler, gezginlerin deneyimlemesi gereken her özelliğe sahip. İşte Azerbaycan’da gezilecek en iyi yerler…
- Bakü…
- Gobustan Milli Parkı…
- Yanardağ…
- Şeki…
- Gence…
- Göygöl Gölü…
- Lahıc…
- Lenkeran ve Hazar Denizi…
Bakü…
Azerbaycan‘ın başkenti Bakü eşi benzeri olmayan bir şehirdir. Doğu ile Batı arasındaki sınır çizgisinde yer alan bina, eski ve yeninin ilginç bir karışımını sunuyor. Merkezinde içeri şehir olarak bilinen güzel Eskişehir var. Duvarlarının dışında, Şanghay’da yerinde görünmeyen yüksek kuleler bulacaksınız. En önemli turistik yerler arasında Alev Kuleleri ve 15. yüzyıldan kalma Şirvanşahlar Sarayı olarak bilinen üçlü gökdelen yer alır.
Gobustan Milli Parkı…
Bakü‘den arabayla bir saatten biraz daha uzun bir mesafede olan Gobustan Milli Parkı, köpüren çamur volkanları, dev kayalık kayalar ve antik petrogliflerin (kaya oymaları) başka bir dünya dışı manzarasıdır. Aslında, kısmen park UNESCO Dünya Mirası statüsünü kazanan, 6.000’den fazlası 5.000 ila 40.000 yıl öncesine dayanan bu kaya oymaları. Avlarını kovalayan avcıların ve dans eden kadınların görüntüleriyle tarih öncesi yaşama ve kültüre büyüleyici bir bakış sunuyorlar. Park ayrıca yerleşim yerleri, mezar kalıntıları ve yaşanılan mağaralara da ev sahipliği yapıyor.
Yanardağ…
Azerbaycan‘ın en sıra dışı cazibe merkezlerinden biri olan Yanardağ, bir tepenin kenarında sürekli yanan 10 metre uzunluğunda bir ateş duvarı. Eskiden bu tür doğal alevler bölge genelinde bulunurdu ve büyük gaz rezervlerinden kaynaklanır. Zerdüşt’lük adlı mistik bir inancın yaratılmasında rol oynadıkları düşünülüyordu ve bunu Queen’in baş adamı Freddy Mercury takip etti. Gaz rezervlerinin kullanımı başladığında, bu alevlerin çoğu yandı. Yanardağ, kalan yangınların en etkileyici olanıdır ve geceleri bakıldığında en görkemlidir.
Şeki…
Azerbaycan‘ın en güzel şehirlerinden biri olan Şeki, Büyük Kafkas Dağlarının eteklerinde bulunabilir. Ünlü İpek Yolu boyunca yer alan, 19. yüzyılda uluslararası bir ipek üretim merkeziydi. Şeki Hanları burada 1743 ile 1819 arasında hüküm sürdüler ve yazlık sarayları Şeki’nin bugünkü en büyük kartpostalları. İki katlı bu çarpıcı bina, Osmanlı seramiklerini ve İran ayna işçiliğini Rus ahşabı ve Fransız vitrayla birleştiriyor. Bu mimari şaheserin yanı sıra, eski ‘kervansarayları’ veya hanları ziyaret edebilir ve şehrin şirin arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşabilirsiniz.
Gence…
Azerbaycan‘ın en büyük ikinci şehri olan Gence, ülkenin edebiyat ve kültür merkezi olarak kabul ediliyor. 12. yüzyıl şairi Nizami Gencevî de dahil olmak üzere birçok büyük Azerbaycanlı şairin doğum yeriydi. M.Ö 494 yılına kadar uzanan bir tarihe sahip olan şehir, çeşitli cazibe merkezleri sunmaktadır. Çarpıcı bir iç mekâna sahip olan Juma (Şah Abbas) Camii’ne hayret edin veya Gence Belediye Binası’nın eşsiz sovyet mimarisini keşfedin. Çarşıda ıvır zıvır arayın veya tamamen cam şişelerden yapılmış bir bina olan ilginç Şişe Evini ziyaret edin.
Göygöl Gölü…
Gence şehrinden popüler bir günlük gezi olan Göygöl Gölü, Azerbaycan‘ın doğal güzelliğini yaşamak istiyorsanız gidilecek yer. ‘Göygöl’ Azerice’de ‘mavi göl’ anlamına gelir ve gölün derin suları çarpıcı bir ormanla çevrilidir. Göl, bir depremin Kapaz Dağından düşen kayaların düşmesi ve aşağıdaki nehri tıkamasının ardından 12. yüzyılda kuruldu. Bölge, yüzyıllardır yerel sanatçılara ve yazarlara ilham kaynağı olmasına rağmen, yakın zamanda halka açıldı. Çevredeki ormanda vaşak, ayılar ve kızılgeyik gibi yerel vahşi yaşamı görebilirsiniz.
Lahıc…
Kafkasya dağlık bölgelerinde yer alan Lahıc köyü, hâlâ çok geleneksel bir yaşam tarzını takip eden küçük bir topluluğa ev sahipliği yapıyor. Yerel zanaatkârların ticaretini nesilden nesile aktarmasıyla bakırcılarıyla ünlü bir yer. Köyün Arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşın ve ziyaretçilere eşyalarını göstermek için ahşap kapılarını açarken yerel halkla tanışın. Yine de hafta sonları buraya akın eden Bakû’lülerin kalabalığından kaçınmak için ziyaretinizi hafta içi bir gün için zamanlamak isteyebilirsiniz.
Lenkeran ve Hazar Denizi…
Yerli halkın favorisi olan uykulu Lenkeran kasabası, Hazar Denizi‘nde biraz zaman geçirmek için birkaç tatil yeri sunuyor. Kuzeyden güneye 1.200 kilometre boyunca yayılan Hazar Denizi, balıkçılık ve tekne gezileri gibi popüler aktivitelerle dünyanın en büyük tuz gölüdür.
Ne yazık ki, su Lankaran’da yüzmek için uygun değil ve plajların tadını çıkarmak için birkaç kilometre daha güneye gitmeniz gerekecek. Kasaba, deniz feneri, Lankaran kalesi ve Haydar Aliyev Anıt Parkı gibi simge yapılarla birlikte birkaç ilgi çekici nokta sunuyor.