Artemis II görevindeki Orion kapsülünden gelen yanık kokusu ve yaşanan atık tahliyesi sorunları, NASA’yı harekete geçirdi. Astronotların en temel ihtiyaçları uzayda bile aksıyor.
NASA’nın Ay’a dönüş misyonu Artemis II, uzay yolculuğu sırasında beklenmedik bir sorunla karşılaştı. Dört astronotun bulunduğu Orion kapsülündeki tuvalet sisteminden yanık kokusu gelmesi, görev kontrol merkezinde endişeye neden oldu.
Astronot Christina Koch, görev kontrol merkezine yaptığı telsiz bağlantısında, tuvalet sisteminden gelen kokunun uzun süre kullanılmamış eski bir elektrikli ısıtıcının kokusuna benzediğini bildirdi. Kokunun kaynağının henüz net olarak belirlenemediği belirtildi. NASA’nın uçuş kontrol ekipleri, kokunun tuvalet sisteminin yalıtım malzemesinden kaynaklanmış olabileceği ihtimalini değerlendirdi ancak bu durum henüz teyit edilmedi.
Daha önce de atık tahliyesiyle ilgili kritik bir sorun yaşanmıştı. Görev kontrol merkezi, donmuş idrar hattındaki tıkanıklığı gidermek için kapsülü döndürerek hattın Güneş ışınlarına maruz kalmasını sağladı. Bu yöntem, tanktaki idrarın bir kısmının uzay boşluğuna tahliyesini mümkün kıldı.
Bu sorunlar, görevin ilk günlerinde yaşanan tuvalet pompası arızasının ardından geldi. Pompa, yeterli su eklenmesiyle tekrar çalışır duruma getirilmişti. 30 milyon dolarlık Evrensel Atık Yönetim Sistemi (UWMS), Collins Aerospace tarafından astronotların uzaydaki en önemli ekipmanlarından biri olarak tasarlandı.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.