Aft ve ağız yaraları açısından dermatoloji bölümüne başvurulması gerekir.
Ağız içi lezyonları ya da diğer bir tabir ile ağız yaraları/aftılar, yemek yeme ya da konuşma gibi fiillerin yerine getirilirken bireyleri zorlaştıran ya da kısıtlayan yaralardır.
Aftlar, dudak ve yanak bölgesinde, dil üzerinde, farenkste, diş eti üzerinde meydana gelen beyaz, kırmızı, küçük ve ağrılı lezyonlardır. Bu yaralar, meydana gelmeden önce bir iki gün öncesinde bir kaşıntı oluşur. Minör aft, major aft, herpetiform aft olmak üzere 3 çeşit aft bulunmaktadır. Bu yaralar bulaşıcı özellik taşımamaktadır. Daha çok kadınlarda bulunur. Toplumun yaklaşık olarak %20’sinde bu tip problemlerin meydana gelmesi olağan karşılanmaktadır.
Sıklıkla uçuklar ile karıştırılmaktadır. Fakat aft ile uçuk arasında çeşitli farklar bulunmaktadır. Uçuklar, Herpes simplex virüslerinin meydana getirdiği içi sıvı dolu ve ağrılı kabarcıklar iken aftlar ise virüs kaynaklı yaralar değildir.
Aft Oluşma Sebebi Nedir?
Genel itibari ile kişilerin bağışıklık sistemlerinde meydana gelen çeşitli bozukluklara bağlı bir şekilde meydana gelen aft, behçet hastalığı, iltihabi bağırsak hastalıkları ile enfeksiyöz ile uzun süren ve bitmeyen ateş ile antibiyotik kullanımı gibi çeşitli sebepler bu tip yaraların meydana gelmesinde aktif rol oynamaktadır.
Aft Ne Zaman Tehlikeli Bir Hal Alır? Ne Zaman Doktora Başvurulması Gerekir?
Eğer ki bireylerin ağız içlerinde ya da diğer bölgelerinde meydana gelen aft, çok fazla ağrılı ve sancılı ise ve 14 günden daha uzun sürmüş ise ağız içerisinde bir başka yara ya da problem meydana gelmiş ise genel sağlık durumu ile ilgili bir bozukluğu meydana gelmemesi açısından hemen doktora başvurulması da fayda olacaktır.
Aft İçin Hangi Bölüme Hangi Doktora Gidilmeli?
Aft, ağız içi yaraları açısından bir dermatoloji ya da cildiye bölümüne başvurulmasına fayda olacaktır. Bu branş ile ilgili görev yapan bir dermatolog, muayene işlemlerini gerçekleştirerek gereken tedavi uygulamalarını hastaya ayrıntılı bir şekilde sunacaktır.