İstanbul’da Gerçekleştirilen Deprem Projeleri
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden ders çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, İstanbul’da birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirtti. Geçmişte meydana gelen depremlerin belirlenmesi ve tarihlenmesinde kullanılan paleosismoloji çalışmalarına değinen Tatar, “Bugün dünyanın en büyük paleosismoloji projesini yürütüyoruz.” dedi.
Yapay Zeka ile Deprem Risk Değerlendirmesi
Deprem risklerinin değerlendirilmesinde yapay zeka kullanımına değinen Tatar, “Yapay zeka artık hayatımızın her alanına girdi. Bu nedenle dikkatli olsak da kullanmak zorundayız.” ifadelerini kullandı. AFAD Deprem Ön Hasar ve Kayıp Tahmini Sistemi’nde (AFAD-RED) yapay zekadan yararlanıldığına dikkati çeken Tatar, bu yazılımın depreme ilişkin hasar ve kayıp tahmini yapabildiğini söyledi.
Erken Uyarı Sistemleri ve Farkındalık
Erken uyarı sistemleri konusunda değerlendirmelerde bulunan Tatar, “Farkındalık olmadan afetlere hazırlanmanın mümkün olmadığına dikkati çekerek, İstanbul’da bazı binalarda site sakinlerinin izin vermemesi üzerine deprem riskine karşı ücretsiz sunulan hızlı tarama ile bina testinin yapılamadığını kaydetti. Tatar, korkunun sorunları çözmeyeceğini ve riskleri iyi değerlendirerek güvenli yaşam kültürünün oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Marmara Bölgesi ve Sanayi Açısından Önem
Marmara’nın sanayi açısından kritik bir bölge olduğunu belirten Tatar, AFAD’ın Marmara Bölgesi’nde iş sürekliliği planları hazırladığını vurgulayarak, “Bu anlamda iş sürekliği plan dediğimiz şey, bir bölgede bir afet olduğunda o bölgedeki bütün sanayi tesislerinin üretiminin kesintiye uğramadan devam edebilmesini sağlayacak planlamaların yapılması.” şeklindeki değerlendirmesini paylaştı.