ABD ordusu, uluslararası sularda seyreden İran bandıralı M/T Hasna petrol tankerine Umman Körfezi’nde ateş açarak durdurduğunu açıkladı. Olay, İran ablukası altındaki gerilimi tırmandırdı.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), uluslararası sularda seyreden İran bandıralı M/T Hasna petrol tankerine Umman Körfezi’nde müdahale ettiğini duyurdu. Tankerin, bir İran limanına doğru ilerlediği ve yapılan uyarılara yanıt vermediği belirtildi.
CENTCOM açıklamasında, ABD güçlerinin gemiye defalarca uyarıda bulunduğu ve bu seyrin ABD’nin İran limanlarına yönelik uyguladığı ablukayı ihlal ettiğini bildirdiği aktarıldı. Mürettebatın uyarılara uymaması üzerine ABD ordusunun gemiye müdahale kararı aldığı kaydedildi.
Olayda, ABD donanmasına ait USS Abraham Lincoln uçak gemisinden kalkan F/A-18 Super Hornet tipi bir savaş uçağının, Hasna tankerinin dümen sistemine top ateşi açtığı bildirildi. Bu müdahale sonucunda tanker hareketsiz hale getirildi ve İran’a doğru seyri durduruldu.
ABD, İran limanlarına giriş çıkış yapmaya çalışan gemilere yönelik ablukasını sürdürdüğünü ve operasyonlarını dikkatli bir şekilde yürüttüğünü belirtti. Bu olay, Hürmüz Boğazı çevresindeki artan gerilimin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Daha önce İran’ın, Hürmüz Boğazı’nda seyreden bir ABD donanma gemisine füze ile müdahale ettiği iddiaları gündeme gelmişti. Ancak CENTCOM, bu iddiaların asılsız olduğunu savunmuştu.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.