felix markets felix markets finans felix markets felix markets pro felix markets 360
Son Dakika
--:--:--

ABD Hava Gösterilerinde İki Savaş Uçağı Çarpıştı 136 Milyon Dolarlık Kayıp

ABD’de hava gösterisi sırasında iki F/A-18 tabanlı EA-18 Growler savaş uçağı havada çarpıştı. 136 milyon dolarlık kayba yol açan kaza, gösterilerin maliyet ve risklerini yeniden gündeme getirdi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
ABD Hava Gösterilerinde İki Savaş Uçağı Çarpıştı 136 Milyon Dolarlık Kayıp

ABD’nin Mountain Home Hava Kuvvetleri Üssü’nde düzenlenen ‘Gunfighter Skies’ hava gösterisi sırasında, F/A-18 platformuna dayalı iki adet EA-18 Growler elektronik harp uçağı havada çarpıştı. Kaza, gösteri uçuşları sırasında yaşanan riskleri ve maliyetleri bir kez daha gündeme getirdi.

ABD Donanması yetkilileri, çarpışan uçaklardaki dört mürettebatın fırlatma koltuklarıyla kurtulduğunu açıkladı. Mürettebattan sadece bir kişi, hayati tehlikesi bulunmayan yaralarla hastaneye kaldırıldı.

Hava Gösterilerinin Yüksek Maliyeti ve Riskleri

Donanmanın 2021 verilerine göre, her biri 68 milyon dolar değerinde olan bu uçakların artık üretilmediği belirtildi. Bu durum, gerçek ikame bedellerinin çok daha yüksek olacağına işaret ediyor. F/A-18 ailesindeki uçakların saatlik uçuş maliyetinin ise yaklaşık 20 bin dolar olduğu biliniyor.

Askeri gösteri uçuşlarının maliyetleri ve taşıdığı riskler, uzun süredir sivil ve askeri uzmanlar arasında tartışma konusu. 2012’de yapılan bir maliyet-fayda analizine göre, ABD Donanması’nın ‘Blue Angels’ gösteri takımının yıllık bütçesi yaklaşık 98,6 milyon dolardı.

Bu bütçeye karşılık, raporda Donanma’nın orduya asker çekme (recruiting) anlamında elde ettiği doğrudan faydanın 1 milyon doların altında kaldığı ortaya kondu. Analiz, askeri gösterilerin yatırım getirisi (ROI) açısından yüzde 99 oranında negatif bir bilanço sergilediğini ve maliyetlerin faydadan çok daha fazla olduğunu belirtti.

Gösterilerin çevre illere sağladığı ekonomik katkı ve halkla ilişkiler değeri hesaba katıldığında bile yatırım getirisinin yüzde 41 negatif çıktığı hesaplandı. Kongre’nin 2024’te Pentagon’dan yeni bir maliyet-fayda çalışması talep etmesine rağmen, güncel rakamlar henüz kamuoyuyla paylaşılmadı.

Hava gösterilerinde uçaklar, saatte yüzlerce kilometre hızla, birbirlerine ve yere çok yakın mesafelerde akrobasi hareketleri gerçekleştiriyor. Geçmişte yaşanan ‘Elmas Kazası’ gibi ölümlü kazalar, bu operasyonların taşıdığı tehlikeleri gözler önüne seriyor.

Tüm bu risklere ve olumsuz mali raporlara rağmen askeri yetkililer gösterileri sürdürmekte kararlı. Havacılık uzmanı John Venable, bu tür uçuşların ordu ile halk arasında bir ‘bağ dokusu’ oluşturduğunu savunuyor. Venable, ‘Bir askeri hava gösterisinin gerçek amacı, normal şartlarda bunu görme fırsatı bulamayacak insanlara ordunun hassasiyetini ve profesyonelliğini hissettirmek ve içlerinden bazılarına orduya hizmet etme arzusu aşılamaktır’ değerlendirmesinde bulundu.

Benzer Haberler
ABD Hava Gösterilerinde İki Savaş Uçağı Çarpıştı 136 Milyon Dolarlık Kayıp
ABD Hava Gösterilerinde İki Savaş Uçağı Çarpıştı 136 Milyon Dolarlık Kayıp
İran Hürmüz Boğazı Denetim Sınırlarını Açıkladı
İran Hürmüz Boğazı Denetim Sınırlarını Açıkladı
NATO Genel Sekreteri Rutte Trump’ın Polonya’ya 5 Bin Ek Asker Kararını Olumlu Karşıladı
NATO Genel Sekreteri Rutte Trump’ın Polonya’ya 5 Bin Ek Asker Kararını Olumlu Karşıladı
Fransa İsrailli Bakan Ben-Gvir’in Ülkeye Girişini Yasakladı
Fransa İsrailli Bakan Ben-Gvir’in Ülkeye Girişini Yasakladı
Gazze’de 1.6 Milyon Kişi Kıtlık Tehlikesi Altında BM Raporları Doğruluyor
Gazze’de 1.6 Milyon Kişi Kıtlık Tehlikesi Altında BM Raporları Doğruluyor
Slovenya’da Aşırı Sağcı Janez Jansa Yeniden Başbakan Oldu
Slovenya’da Aşırı Sağcı Janez Jansa Yeniden Başbakan Oldu
Haberin Doğru Adresi
Halk Gazetesi

Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.