TÜBA Başkanı Şeker, Taşkent’teki ISC Bölgesel Odak Noktası açılışında bölgesel bilim iş birliğinin önceliklerini anlattı.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Uluslararası Bilim Konseyi (ISC) tarafından Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen ISC Orta Asya ve Güney Kafkasya Bölgesel Odak Noktası açılış törenine katıldı. Programda bilim akademilerinin temsilcileri, bölgesel bilimsel iş birliği ile ortak araştırma önceliklerini masaya yatırdı.
Törende Özbekistan Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Shavkat Ayupov, Özbekistan Yenilikçi Kalkınma Ajansı Direktörü Uktam Salomov ve ISC Başkanı Prof. Dr. Robbert Dijkgraaf’ın video mesajı yer aldı. Ardından ISC Üst Yöneticisi Dr. Salvatore Aricò, kurumun bölgesel yapılanmasını anlattı. Bölgesel Odak Noktasının kurulmasına ilişkin iş birliği anlaşması, Aricò ile Ayupov tarafından imzalandı.
Aricò, bölgedeki akademilerin bir yıl önce Taşkent’te ISC’den daha yakın iş birliği talebinde bulunduğunu hatırlattı. Bölgesel Odak Noktasının, bölge bilim insanlarına ISC’nin küresel çalışmalarına doğrudan erişim imkânı sunduğunu belirtti. Ayupov ise su ve gıda güvenliği ile genç araştırmacıların bölgede tutulması gibi ortak sorunların birlikte ele alınabileceğini ifade etti.
Bölgesel bakış açılarını ele alan oturumda Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan temsilcileri ülkelerindeki bilimsel çalışmaları anlattı. Komşu akademilerin deneyimlerinin konuşulduğu ikinci oturumda ise TÜBA, Rusya Bilimler Akademisi, Türk Akademisi ve Türkiye’deki Bilim Akademisi Derneği temsilcileri yer aldı. Şeker, akademiler arası ağların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Şeker, iş birliğinin sürekliliği için düzenli faaliyetlerin önemine dikkat çekti ve Türk dünyası akademilerinin yaz okullarını hatırlattı. Genç araştırmacılara yatırım yapılmasını savunarak TÜBA ile TÜBİTAK’ın yürüttüğü Aziz Sancar Araştırma Bursu Programı’nı örnek gösterdi. Ayrıca ortak tarihî ve kültürel mirasın güven zemini oluşturduğunu belirtti. Son olarak mevcut bilimsel ağlar arasında bağlantı kurulmasını önerdi.
Su ve iklim, deprem, gıda ve sağlık ile yapay zekâ öncelikli başlıklar olarak sıralandı. Şeker, yapay zekânın bölgenin dillerini öğrenmesi gerektiğini ve bölgenin kendi dillerini ile kültürel birikimini bu teknolojilere yansıtmasının zorunlu olduğunu söyledi.
Şeker, 17-20 Mart 2027 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek Dünya Bilim Forumu’na katılım çağrısında bulundu. Forumun temasının “Küresel Krizler Döneminde Bilim: Parçalanmış Bir Dünyada Sınırları Aşmak” olduğunu hatırlatarak Bölgesel Odak Noktasının ortak önceliklerini bu platformda uluslararası bilim camiasına taşımasını önerdi.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.