Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Türkiye’de 5G’nin ticari kullanıma açılmasının ardından abone sayısının 34 milyonu aştığını duyurdu. Teknolojiye hızlı adaptasyon vurgusu yapıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de 5G teknolojisinin ticari olarak kullanıma açılmasının ardından geçen kısa sürede abone sayısının yaklaşık 34 milyona ulaştığını duyurdu. Uraloğlu, bu hızlı benimsemenin vatandaşların yeni teknolojiye olan ilgisini ve adaptasyonunu gösterdiğini belirtti.
Uraloğlu, ‘Yükselen Türkiye Zirveleri’nde yaptığı konuşmada, dijitalleşen dünyada 5G ve yapay zeka gibi geleceğin teknolojilerinin önemine vurgu yaptı. Verinin yeni stratejik kaynak haline geldiği bu dönemde, dijital bağlantısı olmayan sistemlerin rekabet gücünü korumasının mümkün olmadığını ifade etti. Türkiye’nin bu dönüşümü yöneteceği vizyonunu ortaya koyan Bakan, sektördeki yıllık net satış gelirinin 620 milyar liraya, yatırımların ise 145 milyar liraya ulaştığını açıkladı.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin dijital altyapısını güçlendiren önemli rakamları paylaştı. Mobil abone sayısının 100 milyona, genişbant internet abone sayısının ise yaklaşık 98 milyona ulaştığını söyledi. Fiber optik ağ altyapısının 680 bin kilometreye ulaştığını belirten Uraloğlu, bu yıl sonuna kadar bu uzunluğu 750 bin kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini aktardı. Bu veriler, Türkiye’nin dijital dönüşüm altyapısını başarıyla kurduğunun somut göstergesi olarak sunuldu.
1 Nisan itibarıyla ticari olarak kullanıma başlanan 5G teknolojisiyle ilk gün yaklaşık 21 milyon abonenin buluştuğunu kaydeden Uraloğlu, aradan geçen yaklaşık 40 günde 12,5 milyon yeni abonenin daha sisteme dahil olmasıyla toplam sayının 34 milyona ulaştığını bildirdi. Bu durumun, vatandaşların 5G’yi olağanüstü hızlı ve yüksek bir oranda benimsediğini gösterdiğini vurguladı. Bakan Uraloğlu, iki yıl içinde 5G hizmetlerinin ülkenin her noktasına yaygınlaştırılacağını ve Türkiye’nin küresel 5G liderliğine adım attığı tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirtti.
5G’nin sadece daha hızlı internet anlamına gelmediğini, akıllı fabrikalar, otonom araçlar, uzaktan cerrahi ve akıllı şehirlerin temel altyapısı olduğunu ifade eden Uraloğlu, yapay zeka teknolojisinin de hayatı kolaylaştıran bir gerçek olarak öne çıktığını söyledi. Yapay zekanın 2026’da 400 milyar doları aşması, 2030’da ise 1,8 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor.
Uraloğlu, 5G bağlantısı ile İstanbul’dan Muş’a uzaktan böbrek taşı kırma operasyonunun gerçekleştirildiğini örnek göstererek, bu operasyonun Türkiye’nin 5G ve yapay zekanın sağlık alanındaki çığır açan başarısını kanıtladığını dile getirdi. Ulaşımda akıllı trafik yönetimi, otonom sistemler ve enerji sektöründe talep tahmini gibi alanlarda da 5G ve yapay zeka uygulamalarının verimliliği artırdığını belirtti.
Hasdal Kavşağı ile İstanbul Havalimanı arasındaki 40 kilometrelik K-AUS koridorunda yerli ve milli imkanlarla kurulan sistemlerin 5G baz istasyonlarıyla entegre edildiğini aktaran Uraloğlu, Türkiye’de ilk kez 5G baz istasyonlarının ulaşım alanında devreye alındığını söyledi. Otomatik tren muayene istasyonlarında yapay zeka ile trenlerin kritik bileşenlerinin anlık tarandığını ve olası arızaların önceden tespit edildiğini belirtti. Ayrıca, Ankara Eryaman’daki izleme merkezinde akıllı kameralar ve sensörlerle tünel ve köprülerin 7/24 izlendiğini ve doğal afet risklerinin yapay zeka destekli analizlerle önceden belirlenerek müdahale edildiğini kaydetti.
Denizcilik alanında COSPAS-SARSAT sistemi ile tehlike sinyallerinin hızla tespit edildiğini ve yapay zeka destekli Arama Kurtarma Portalı Projesi ile daha hızlı ve etkin kurtarma operasyonlarının gerçekleştirileceğini ifade eden Uraloğlu, Antalya Havalimanı’nda ileri seviye hava trafik kontrol sistemi ‘ATC Tower’ın hizmete girdiğini, bu altyapının diğer havalimanlarında da sertifikasyon aşamasında olduğunu duyurdu.
Siber güvenliğin ulusal güvenliğin ayrılmaz parçası olduğuna dikkat çeken Uraloğlu, Türkiye’nin siber güvenlikte uluslararası alanda marka olma vizyonuyla önemli bir olgunluğa eriştiğini söyledi. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde Türkiye’nin tam puan alarak ‘Seviye 1 Rol Model’ ülkeler arasında yer aldığını belirtti. Sosyal medya ve oyun platformları düzenlemesiyle dijital ekosistemi daha güvenli hale getirdiklerini vurguladı.
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından düzenlenen Küresel Düzenleyiciler Sempozyumu’nun Türkiye’nin dijital dönüşümdeki liderlik vizyonunu uluslararası platformda bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Uraloğlu, Türkiye’nin artık teknolojinin sadece tüketicisi değil, kurallarını şekillendiren, standartlarını belirleyen ve küresel dijital geleceğe yön veren ülkeler arasında yer aldığını ifade etti. Yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla üretilen TÜRKSAT 6A’nın hizmete alındığını ve bu teknolojiyi üretebilen 11 ülkeden biri olunduğunu hatırlattı.
Nitelikli insan kaynağını yetiştirmeye gayret ettiklerini belirten Uraloğlu, veri bilimi, siber güvenlik, yapay zeka ve yazılım gibi alanlara yapılan eğitim yatırımlarının ülkenin geleceğine yapılan en stratejik yatırım olduğunu söyledi. BTK Akademi’nin ücretsiz ve sertifikalı 23 yeni eğitim sunduğunu, bunların 18’inin doğrudan yapay zeka alanına odaklandığını aktardı. Bugüne kadarki başarıların sadece bir başlangıç olduğunu ve bu büyük dönüşümün kamu, özel sektör, üniversiteler ve girişimcilerle birlikte omuzlanması gerektiğini vurguladı.
Halk Gazetesi, ülke gündemini objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla takipçilerine ulaştırmayı amaçlayan, dijital haber platformudur. Okurlarına doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sunma ilkesiyle, şeffaf ve sorumlu gazetecilik anlayışını benimsiyoruz.